Isnin, 31 Mei 2010

al kisah~~~

al kisahnya....
assalamualaikum semua..heheh..selamat petang isnin..

emm..setelah 3 hari berjalan2 sekeliling johor..
mmg tak sempat mm mau hupdate belog kan...
tapi semalam sampai2 je umah..gagahkan diri jugak jejak korang balik...
korang yang sngat mm syg...

entry ni dibuat..
alkisahnya nak cite pasal
BILA MASHIMARO MEMBEBEL ni la...
hehe..alkisahnya la kan..

so sekarang..
mm mahu buka cerite..
bukan cerita kedai kopi
tapi cerita belog ini...

alkisahnya..
mm strt blogging dari oktober 2009..
tapi time tu blog saja2 as nak luahkan ape yang terpendam...
tapi kalau ikut yang betul2 aktif(blogwalk+posting+berkawanan)
baru je dalam 3@4 bulan kebelakangan ni..

dah banyak yang tercatat kat belog nih..
segala macam jenis cerite ade..
dari yang mulanya hanya syok sendri cite pasal perihal diri
hinggalah sekarang,
dah start on sharing some info on health and life..
dan juga info2 semasa..

selama beberapa bulan ni..
banyak yang mm dapat dari dunia blogging ni..
antaranya:

1.info2 yang menarik yang mungkin anda tak pernah tahu,tapi orang lain tahu.
2. dapat ramai sangat kawan yang sememangnya begitu sporting dan friendly

pendek kata.
dunia blogging sangat menghiburkan..
anda setuju??

dan seperti ramai blogger mahu..
bila dah pasang nuff mestila nak buffered kan??
dan setelah lama menanti..akhirnya..
mm dapat my 1st buffered..
thanx you NUFFNANG...
and thanx alot untuk semua yang sudi datang dis belog dan klik my nuff..
sayang u ols sangat2...

and here..
mm nak amik kesempatan untuk
TERIMA KASIH kepada.
my sayangs2 dan kekasih2 gelap yang selalu datang sini..
even mm not in home...

jom g umah diorang plak..diorang sangat baik hati..ok!!

jom terjah sayang2 mm..

sangat rajin datang ke blog mm..setiap hari pasti akan kunjung tiba..
and mm tersenarai dalam list blogger aktif yang pernah mieran senaraikan kat blognyer..

sis yg sgt rajin dan sangat sporting..
blog sis pernah dapat smpai 4000 unique visitor sehari..
hebat kan???
dan mm merupakan salah seorang pemenang contest yang sis buat..
iaitu..contest jbc~~

walaupun abg seorang ni sangat lah bz..
sebab blog die sangat famous..
tapi die still dtg melawat blogg mm yang tak seberapa ni..
aie penah review blog mm tau..

heheh...nih my sayangs ni~~hehehe...mm pnggil die nana santek...
die baik tau...blog die penuh info~~

ni pun sayang mm gak...
hehe..sangat frenly orangnyer...
suka sayang2 orang..

emm..yang ni mmg betul2 follower setia mm tau..
hari2 kalau korang tgk shoutmix mm tu..
mesti ada nama krole kan??
hehehe..thanx krole..
seronok kwan ngan krole ni..

ha...yang ni lagi seorang rakan seperjuangan blogger mm...
hehhee...tepuk tangan ramai2 kat die..
sebab die watkan header yang mm tgh guna sekarang tau..
cantek kan??

ni lagi sorang sayang mm..
walaupun jauh terpisah kat oversea sane..
die selalu melawat mm tau..
sayang kamu~~

okeyh..da review dah mereka2..
jangan lupa jenguk mereka tau~~
sayang kamu semua..

ni hadiah dari mm...




JOMLIKE!

contest ungu purple crazy

salam semua...
oleh kerana dah lama tak menghupdate..
pagi buta nih mm nak update versi join contest ungu purple crazy @nazcoco blog..

and kat bawah ni syarat contest..mm juz cuba nasib ni..ntah dterima lagi atau tak..
tapi mintak2 siterima oleh cik purple yang comel ni...
nak tau cik nazzni comel tak??
klik banner bawah ni k..




Syarat-syarat penyertaan:
1. Mempunyai blog dan jadi follower blog ini.
2. Tangkap gambar anda berbaju purple atau gambar anda dengan apa sahaja barang2 kepunyaan anda yang berwarna purple. (gambo tu kalau nak edit boleh je..nak tambah seri kan lagi)
3. Buat sikit cerita pasal barang anda itu atau kat mana anda ketika dalam gambar.
4. Letakkan banner promo contest ini di blog anda dan link kan entry anda ke blog ini dan promote contest ni utk yg lain join eh..(lagi ramai..lagi meriah)

5. Slogan Purle atau ungu adalah warna yang (tidak melebihi 30 patah perkataan)
6. Kalau dah join tinggal kan link blog anda dekat komen eh..
7.Tajuk entry mesti la “Contest UnguPurple Crazy”

dah tau syarat kan???
jom kita masukkan gmbar plak..

terang lagi bersuluh mm pakai baju purple dan shawl purple...
sungguh peminat setia purple nih..heheh...

situasi gambar ni dalam kereta..dikala baru pulang dari berjalan-jalan dan dapat baju purple baru,tapi tade plak gmbarnye..

slogan pula..purple atau ungu adalah warna yang dapat memberikan ketenangan dan kecantikan kepada peminatnya.

*post end*

JOMLIKE!

Khamis, 27 Mei 2010

[contest] HADIAH UNTUK ERIEM

salam semua..
entry kali ini khas untuk menjoinkan diri mm dalam contest
hadiah untuk eriem yang comel..
sape yang nak tau lebih lanjut..
leh klik kat sini untuk tau peraturan..
kat gmbar pun boleh



okeyh..jadi...
kat sini..
akak mashimaro yang comel nak bagi pantun ni kat ERIEM yang comel k..

kuala selangor rumah pak pandir,
pak pandir berjalan sampai ke petang,
wahai adik ERIEM selamat hari lahir,
akak doakan umurmu panjang.

Pulau sipadan dan pulau sibu,
tempat pelancong datang menerpa,
ERIEM permata ayah dan ibu,
jasa ereka jangan dilupa.

baju cantik digantung tinggi,
takut dirosakkan oleh si adik,
wahai adik ERIEM yang comel sekali,
besar nanti jadi orang yang cerdik.

buah delima buah berharga,
isinya merah manis sekali,
ERIEM harta papa dan mama,
bila dah besar jangan lepa berbakti.

so.selamat hari lahir ERIEM..
semoga ERIEM dipanjangkan umur dan dimurahkan rezeki..
menjadi permata papa dan mama ERIEM yang bercahaya selamanya..

ni hadiah untuk eriem dari jauh..




JOMLIKE!

IMAM MUDA pula....



salam semua...
dah nmpak kan gambar pakwe2 hensem mm kat atas tu kan??
hehhee..
tulah pakwe-pakwe baru mm...

okeyh2..sila jangan berangan tinggi.hehe.
juz wana inform..AF8 dah habis,so,ari Sabtu sila jangan ngadap ASTRO RIA dengan harapan ade konsert yer..
yang ada hanya JANGAN LUPA LIRIK je..

dan hari JUMAAT pukul 9.00 malam di saluran ASTRO RIA,OASIS,PRIMA DAN @15 akan disiarkan rancangan IMAM MUDA...
jadi sila jangan terkejut pule..

dan untuk imam muda ni..
belum start pun mm dah ade sokong seseorang..
nak tau sape???
jeng2..sila lihat bawah..




hehhee..ini lah die..
nama bakal IMAM MUDA ni adalah nuri ali..
manis kan??
macam teh o manis plak..
hehhee...
nak tau kenapa mm sokong dia???
1. sebab dia wakil dari PAHANG DARUL MAKMUR
2. sebab beliau ni,ustaz yang bantu ayah mm tentang bacaan al-quran yang lebih baik..

ape-ape pun..mm sangat menyokong usaha murni pihak ASTRO dalam menerbitkan rancangan seperti ini..
semoga selepas ini lebih banyak rancangan yang berkonsepkan agama dapat diterbitkan oleh pihak2 yang merasa tanggungjawab..

jom2..kita tengok IMAM MUDA esok..

*selamat cuti semua esok*

JOMLIKE!

[TIPS] hadapi kenaikan harga barang keperluan

salam semua...
bertemu lagi kta dalam slot bebel membebel bersama mashimaro...
thanx untuk yang sudi menjengah kan kepala anda kedalam blog mm nih..
sayang kamu semua..

hari ni,mm nak bebel something yang sangat berguna untuk semua orang...
nak-nak bila sekarang semua orang susah nak dapatkan gula dan harga gula juga naik melambung.then, musim cuti sekolah yang bakal menjelma = minggu orang kawin..
so,harga barang turut akan naik walaupun sikit..
penjual2 banyak yang mengambil kesempatan..so hari ni..mm nak bebel pasal TIPS MENGAHADAPI KENAIKAN HARGA BARANG KEPERLUAN

jom terjah bersama mm berikut beberapa tips yang boleh anda semua amalkan untuk meghadapi situasi ini...

1.[bekukan makanan kegemaran anda]
- jika family anda suka makan sesuatu makanan yang boleh disimpan dalam jangka masa yang lama,sediakan dalam jumlah yang banyak sekali gus.

2.[bekas makanan atau beg plastik]
- kebanyakan makanan-makanan sekarang dibungkus dalam 2 bentuk sama ada, dalam beg plastik atau bekas plastik,jadi untuk mengurangkan perbelanjaan pilih lah yang dibungkus dalam beg plastik.

3.[bandingkan berat/kuantiti barang yang ingin dibeli]
- sila baca label berat pada bungkusan sesuatu barang,dan bandingkan dengan beberapa jenis barangan yang sama,tetapi dari pengeluar yang berbeza.

4.[diskaun untuk pemegang kad keahlian]
- kebanyakan dari kita mungking tidak sedar betapa bergunanya kad keahlian sesuatu pasaraya. Sebenarnya kad keahlian juga boleh membantu dalam masa-masa seperti ini kerana,sesuatu pasaraya akan memberi diskaun kepad ahlinya.

5.[beli dalam jumlah yang besar]
- ini untuk sesuatu produk tertentu sahaja, kerana ada sebahagian produk yang lebih murah jika dibeli dalam kuantiti yang banyak jika dibeli secara sedikit.

okeyh..dah penat bebel..
mm dah bagi tips,sekarang anda yang tentukan..

ANDA PENGGUNA BIJAK,AMALKAN!!
renung-renungkan dan selamat beramal...

JOMLIKE!

Selasa, 25 Mei 2010

[tips] kesalahan ketika berdiet

ramai orang nak diet..
ramai orang cuba diet,
tapi sikit orang berjaya diet,
sikit orang pandai berdiet...

salam semua...
itu intro jer..
emm sedar tak sedar,itulah sebenarnya yang terjadi hari ni..
ye la..kalau ikut telinga ni dengar baca dan lihat..
rasanya RAMAI orang yang nak diet...

contoh ayat common..
"alamak,aku dah gemuk..nak diet la"
"aku tak makan nasi malam la,aku diet"

persoalannya..
betul ke anda diet??
cara diet tu betul ke??
apa yang anda makan untuk diet??

so arini..
mm nak kongsi sikit ngan semua kawan-kawan yang membaca..
tentang KESALAHAN KETIKA BERDIET...
yang selalu terjadi..
jom kite terjah!!!


1. kurangkan jumlah makan..
yang sebenarnya: anda perlu kurangkan kuantiti makanan sewaktu makan dan bukannya mengurangkan jumlah makan~~

2.batasi pengambilan kelompok makanan tertentu
yang sebenarnya: anda perlu juga mengambil semua jenis kelompok makanan walaupun sedikit.

3.pengambilan kalori terlalu rendah
yang sebenarnya: wanita perlukan 2000 kalori/hari dan lelaki perlukan 2500 kalori/hari.jika kurang dari 1000 kalori / hari berisiko mendapat penyakit anemia.

4. tidak berolahraga
yang sebenarnya: olahraga itu penting bagi membantu meningkatkan kadar metabolisme tubuh dan seterusnya membantu membakar lemak dan kalori

5.ambil salad
yang sebenarnya: salad memang baik tapi pastikan tidak bermayonis kerana mayonis itu sendiri mengandungi lemak yang tinggi

6. tidak minum susu
yang sebenarnya: perlu minum susu sebab susu melengkapakan nutrisi tubuh

7. berat badan turun mendadak
yang sebenarnya: berat badan perlu turun tidak melebihi 1kg@2kg dalam seminggu, kerana jika lebih ia akan menimbulkan komplikasi kesihatan.

so..SELAMAT MENCUBA pada yang sedang berdiet!!!


JOMLIKE!

tag dan award~~


assalamualaikum n selamat tengahari semua..
entry ini ditulis setelah kenyang makan nasi dengan ikan singgang dan udang masak pedas.
.ahahhaa.perlu ke???perlu3..

so..dah kate nak cite pasal hutang tag dan award kan..
here we go~~

1.award yang santek dari cik zealous




dan cik zealous suh jawab ni~~


1. suka melukis tak?
tak suke..sebab tangan tak berseni..waaaa~~
2. bosan bosan suka wat ape?
TIDUR.hahaha..n ONLINE
3. kenapa siput babi jalan lambat? haha :DD
sebab siput babi tade enjin turbo
4. cute tak orang yang bagi award nih? hahaha just kidding :)
cute2..macam mm juga..hahha
n here we go..
penerima award ini pula...

2. tag dari incik krole
1~ Adakah anda happy skang ??
happy sangat...

2~ Kenapa anda happy??
1. sebab dapat hadiah dari sis dahlia untuk entry "tak kenal dahlia maka tak cinta versi mm"
2. sebab jumaat ni nak jumpa my luvly anak sedara..dhia qistina

3~ Apa yang membuatkan anda happy??
dapat apa yang mm suka...

4~ Pernahkah anda menerima TAG??
semakin bnyak wat masa sekarang sbb ramai syg mm..heheh..perasan

5~ Nyatakan warna yang anda suker??
saya suka warna warni..hahaha...purple la cantik...ngee...

6~ Berikan kepada 6 orang yg kamu mahu tag.sila beritahu kepada orang yang kamu tag supaya dapat respon(nak lebih pun boleh kurang pun boleh)

Calon2 nyer ~

7~ Nyatakan sifat orang yg anda tag..nak tulis panjang berjela pun takpa..asalkan anda happy..
1.mieran- seorang blogger yang sangat amat rajin berblogwalking..very the friendly one la..mm suka mieran sbb die slalu datang blog mm walaupun mm jarang datang sana..sebab berukband segan...thanx mieran
2. yaya- huhuhu..very the hepi go lucky one la...hahha...ceria sungguh cik yaya ni tau dan sangat mesra alam maya..
3. reine- antara kesayangan mm ni...die jauh nun di perantauan.selalu datang visit mm kat sini..very the nice one la..
4. aisyah- hehehe...dia seorang rakan blogger yang sangat peramah.tak caya??g tengok shoutbox die..heheh
8~ ni soklan cepu emas ini..adakah anda happy dengan apa yg anda ada?
alhamdulillah..syukur masih gembira.
3. tag dari fiq n yebbit
1). Apa yang anda akan buat bila anda tahu member anda tikam belakang anda?
 = pegi hospital la..kang lambat mati plak..

2). 6 orang di hati anda?
keluarga
saudara mara
si dia
guru
kawan
blogger

3). Anda rasa anda comel?
= heheh..nana kata mm comel..huahauahuahua

4). Single or taken?
= or...

5). Blog yang anda suka?
= banyak aih~~susah nak tulis..

6). Adakah bilik anda kemas setiap hari?
= agak kemas..hehehe...

7) Lagu terakhir yang anda dengar?
= kebahagiaan dalam perpisahan-nice one la lagu shahir ni...

8). Last text message?
= dari si dia~~jadi kena banned taleh tulis kat sini..hahha..

9). Last phone call?
= received call-si dia

10). Hari terakhir anda menangis?
= baru semalam sbb my cousin meninggal..alfatihah

11). List lima color favorite anda?
= purple,biru,hijau,hitam dan putih

12). Orang terakhir anda ber-YM?
= sudah lama tak ym

13). Game paling anda suka?
= game MARIO..hahahha

14). Adakah anda peminat MCR?
= tade la minat..tapi layan jugak la

15). Apa perasaan anda jawab tag ni?
= hua..banyak nyer soalan..

16). Anda rasa tag ini best?
= best sebab tag tanda syang!!!

orang yang mahu di tag


JOMLIKE!

Ahad, 23 Mei 2010

[hangat] Tips mengurangkan kedutan

salam semua....

adus2..incik berukband sangat2 menunjukkan perasaan tak puas hati dengan mm tau~~~
sedih betul tak dapat nak blogwalk..tapi tape!!!demi kwan2...mm tetap akan blogwalk jugak tau!!!!

emmm..tua???
sape tua angkat dahi!!!!!
hahaha..mesti tade yang nak ngaku kan..
tengok cam mm..mm muda lagi tau..baru 12 tahun...
hahahaha...ok PERASAN!!!

tapi kalau sapa jumpa dengan mm muka dengan muka face to face..
mm dengan yakin nye...dan confidentnya....
korang akan cakap mm cam budak sekolah menengah punyer!!!
tak caya???JOM JUMPA!!!!
hahaha..ok2..sebelum entry ni lebih karam ke laut....
jom ikuti bebrapa tips yang senang untuk diamalkan...
untuk meminimumkan kedutan2 di muka anda ye sedara sedari...
dah rase cam jual barang kat smartshop plak

10 tips kurangkan kedutan;

1. Pemakanan Sihat...
lebihkan pengambilan sayuran,buah-buahan,dan soya bagi memperbaiki struktur kulit.sila elak makan makanan segera, berminyak dan berlemak.

2.Lindungi dari sinaran matahari...
sila jangan dedahkan muka anda kepada matahari pada jangka masa yang lama,sbb sinaran uv akan menyebabkan kedutan muncul.gunakan krim yang sesuai seperti SPF15 @ 20. (yang nak sumber vitamin D dari matahari..hanya sampai kul 10 tau..bukan matahari kul 12)

3.Gunakan krim pelembap.
bukan buat diri anda menjadi 'lembap' tapi guna krim pelembap.tapi pastikan anda pilih krim yang sesuai dengan jenis kulit anda.krim ini akan membantu mewujudkan keserasian antara krim dengan kulit wajah.

4.Tidur yang BERKUALITI
bukan barang je yang perlukan kualiti,kita juga memerlukan tidur yang berkualiti.tidur sekurang-kurangnya 6 JAM SEHARI. dan tidur dalam keadaan kuak lentang terlentang bagi mengurangkan kedutan.

5.Pelindung mata...
mata merupakan salah satu tempat dimana kedutan kelihatan.jadi pastikan anda menggunakan sunglasses yang sesuai ketika di bawah cahaya matahari dan tidur yang cukup juga melindungi mata.

6. Banyak makan IKAN
ikan mengandungi omega-3 yang merupakan salah satu protein yang banyak membantu dalam membina struktur kulit.

7. bersenam secara TERATUR
tidak memerlukan masa yang lama,cukuplah sekadar 20-30 minit setiap hari..diingatkan harus dilakukan SETIAP HARI!!

8. AIR yang cukup
minum air dengan cukup iaitu sekurang-kurangnya 8 gelas sehari atau pun lebih bergantung kepada kadar aktiviti yang kita lakukan dan juga cuaca sekitar.

9. bersihkan sisa solekan bukan sisik ikan..
pastikan anda membersihkan sisa solekan sebelum anda tidur bagi mengelakkan pori-pori kulit wajah daripada tersumbat~~

10. BERHENTI MEROKOK
berdasarkan kajian di london, individu yang merokok mempunyai risiko 40 peratus lebih tinggi terhadap kedutan.mahu muka cantik???sila lah BERHENTI MEROKOK.

merepek sudah bagi info pun sudah..
so sekrang masa untuk publish...
hehehe..dan masa untuk blogwalking dilancarkan..
have a nice weekend kawan2~~



JOMLIKE!

Jumaat, 21 Mei 2010

tips suara macam siti

salam semua...
hadui....sekarang mm da tukar jadi burung hantu la kawan2...
malam dah berjaga plak...

nak wat cane..
siang2 berukband nih segan nak keje..
dah malam baru hilang kemaluan nak berkhidmat~~

sapa nak suara macam siti????
sila angkat dagu anda!!!!!!!
bukan siti fatimah atau siti salihah..(tiada kaitan dg sesiapa)
tapi siti NURHALIZA...


sape mahu suara macam siti..
sila minum air rebusan kuda laut selama sebulan ye...


dan sila berkumuh dengan cuka dengan rajinnya...

serius bomoh ni nak bunuh orang..


eh..sabar2..
kang ada plak yang pendek akal buat jugak kang..
ini hanyalah rekaan seorang bomoh tua kepada seorang perempuan yang sangat teruja untuk jadi artis...

bila dah mahu..ape yang kita pikir tak logik pun kita sanggup buat...
tak nak cakap banyak lah...
juz to remind..

SILA FIKIR DULU SEBELUM BUAT KEPUTUSAN!!!

enjoy semua....

JOMLIKE!

Selasa, 18 Mei 2010

cantik itu ape???

salam semua..
1st of all...mm nak mintak maaf sangat kat semua yang dtg blog mm harini..
broadband agak2 malu2 segan2 nak bekerja arini..
so..malam ni baru dapt berblogwalking..sori yer kawan2..
ape2 pun..thanx sbb still sudi menempel kat sini..
bebel ngan mm...
sayang korang semua..


emm..oleh kerana brodband malu2 tadi..
mm sgtlah bosan..
alih2..teringat la macam2 kenangan lama..
dan finally..come to dis question...

CANTIK..ape ye tu???
sesungguhnya..mm tidak lah cantik secanatik siti nurhaliza atau sesiapa saje..
tapi bagi mm,mm selalu menganggap diri mm cantik...
tapi bukan cakap kat orang lain tau..
ni juz 4 my own motivation..
dan lagi satu...
kepada sesiap yang selalu rendah diri kata anda tak cantik..
anda salah..
sebenarnya anda cantik...
semua insan dalam bumi ALLAH ini cantik...
semua yang ALLAH jadikan..sangat cantik..

tapi mungkin dimata orang lain anda tak cantik..
sebabnya..cantik itu subjektif tau..
dan fikir punya fikir..then mm terfikir..ape definisi cantik seorang perempuan di mata seorang lelaki???
dan termuncul la lagu CHANTEK dari altimet difikiran
lalu di google..dalam sungguh maksud lagu nih..
dan kat sini.mm nak rumuskan ape maksud cantik dimata lelaki..melalui lagu ini..


hey wanita
gembira dapat berjumpa
teringat kembali kali pertama kita bersua
ingat bila kita bersepatu serupa
tak lama dahulu jangan kau kata kau dah lupa


kau bersama kawan-kawan muda yang nyata
kau paling menyerlah di antara mereka
rambut hitam warna cokelat anak mata
membuat aku kurang fasih bila bicara

apakata kita ambil sedikit masa
untuk mengenali sesama kita dengan lanjutnya
dan jika kau rasa apa yang ku rasa
ayuh kita ke bab kedua dan seterusnya

chantek..
dirimu buat ku tertarik
menghilang segala prasangka
di jiwa
ohh chantek...
sungguh aku cinta kamu

dia..
pandai menjaga hati ayah dan ibunya
kelakuannya sama dengan orang tuaku juga
dia..
bisa cipta yg gula dari yang cuka
pandai menukar yg duka kepada suka
dia..
bijak mengatur acara dan juga masa
cekap memasak garam gula secukup rasa
dia..
pandai menjaga harta dan juga duitnya
tetap anggun tanpa mendedahkan kulitnya
dia..
setia pada Yang Esa satu-satunya
memenuhi tanggungjawab 5 waktunya
dia..
punya tempat dalam rancangan yg ku rangka
tak usah lengah
ayuh kita berumah tangga

dalam lirik ni...pandangan cantik adalah:

1. pandai jaga hati orang tua
2.pandai mengambil hati seorang lelaki..bukan dari segi pemakaian atau rupa sahaja.
3. seorang yang sangat pandai menguruskan harta lelaki tersebut.
4. seorang yang patuh pada AGAMANYA...
chantek..
sechantek suria menyinar
seindah bunga yang di taman..mekar...
chantek...
dirimu buat ku tertarik..
menghilang segala prasangka
di jiwa...
oohhh chantekk..
sungguh aku cinta kamu

aku..
melihat kita bersama di hari tua
dia..
masih satu tiada empat tiga atau dua
dan walaupun kau sudah kepudaran rupa
kau tetap cantik padaku aku tak lupa
kita bersama di anjung luangkan masa
kewangan kita merdeka mampu bersara
hasil usaha kita dari masa dahulu
cukup untuk mengisi perut anak dan cucu
hidup santai tak perlu terburu-buru
punya masa kerja ibadah dan juga ilmu
anak kita dan ayahya semua sebulu
aku bilang kau chantek dan mereka setuju

dan ini..kesannya..
seorang lelaki yang betul2 telah tertarik terhadap KECANTIKAN seorang wanita yang bergelar isteri kepadanya...


chantek..
sechantek suria menyinar
seindah bunga yang di taman..mekar...
chantek...
dirimu buat ku tertarik..
menghilang segala prasangka di jiwa...
ohh chantek...
sungguh aku cinta kamu... 


persoalannya:
cantikkah kamu??dan apa definisi cantik pada mata kamu~~

dan untuk wanita...mari renungkan firman ALLAH ini..

"Kecantikan seorang wanita bukanlah dari pakaian yang 
dikenakannya,  susuk  yang ia tampilkan, atau bagaimana ia menyisir rambutnya.
Kecantikan  seorang 
 wanita harus dilihat dari matanya, kerana itulah pintu hatinya, 
tempat 
 dimana cinta itu ada."

JOMLIKE!

Ahad, 16 Mei 2010

guru kerana kau aku disini~~~

salam semua....
semalam 2 post..takkan hari ni tade post kan..
mestilah ada..
kan dah janji paling kurang satu entry sehari..
kata nak jadi blogger hebat...
hahha..okeyh2..berangan sudeyh...

16 MEI
tarikh yang semua orang takkan lupa..
bukan sebab bezday siti nurhaliza..bukan sebab bezday shah rukh khan..
tapi hari yang dilabelkan sebagai HARI GURU...
hari untuk menghargai..seluruh insan yang berhati luhur dan murni di dunia ini...

kalau tiada insan2 yang berhati luhur ini..
tiadalah pemimpin2 yang ada di muka bumi sekarang...
kerana adanya insan2 yang berhati murni inilah..
anda semua berada di tampuk sekarang..

mereka merupakan insan2 penting yang berada di belakang setiap kejayaan yang anda capai..
anda sedar tak itu???
ya..mereka antara orang yang terlibat dalam pembikinan seorang manusia bernama anda...
selain dari pengarah utamanya kedua ibu bapa anda..

jadi..
dikesempatan ini..
ingin saya...
nik normasitah binti nik ismail..
selaku pelajar di sekolah kebangsaan semambu,sekolah menengah sultan abu bakar,kuantan(walaupun sebulan je), mrsm mersing,mrsm pengkalan chepa, kolej matrikulasi perak,dan kini di UKM..
ingin mengucapkan 


ini tanda kasih sayang saya buat semua guru....

SELAMAT HARI GURU !!!
buat semua GURU di MALAYSIA!!!

dan ini lagu yang saya ingin tujukan buat semua cikgu..
luahan hati seorang ana murid..

Terima Kasih Guru

Album : Hikmah Kembara
Munsyid : Mirwana
http://liriknasyid.com

Masih jelas diminda
bisikan suaramu..memanggil
Di situ langkahku bermula
mengejari cita..kau disisi

Lantas ku utuskan
lagu untuk menyatakan
terima kasih guru
kerna hulur tanganmu
ku menghargai setulus jiwaku
bicaramu guru
kan ku ingat selalu
menjadi azimat
hingga ke akhirnya

Guru..ibarat pelita
sentiasa menyinar
kamar hidupku..
Guru..kau pewaris ilmu
mendidik diriku
hinggaku berjaya

Andai diberi peluang
inginku terbang tinggi
di awangan kanku petik
bintang-bintang
ku jadikan hadiah untukmu
moga tuhan merahmatimu
Terima Kasih..



JOMLIKE!

Sabtu, 15 Mei 2010

hati hilang~~~

alamak!!!!
ops!!!
kawan2...ade nampak hati mm tak??
ADUH!!!hati MM hilang......
tolong!!!!!!(jerit versi orang kena rompak)


ade tak sape2 nampak..
tolonglah..
sian kat mm tau..
da tade hati...
tapi kan??
kalau dah tade hati..cam ne mm hidup???

huhu...rupernyer perompak tu da pulangkan balik la hati mm...
serius takut !!!!!
tadi dah tade dah kejap hati mm nih...

jom2..sama - sama tolong mm tangkap pencuri hati mm nih...
nanti sape dapat tangkap dia..
tolong hantar kat rumah mm ea..
v
v
v
v
v
v
v


oh2..
shahir mukamu ade di mana-mana..
hahhaa..hati ku jatuh chenta sudah~~hahaha...
sila abaikan mm yang gediks ini~~~

tolong ye kawan2..hehehe


JOMLIKE!

mama syafi nak bagi minyak wangi....

entry ini pendek..
mama syafi nak bagi minyak wangi kat sape yang bertuah tau..
terasa nak minyak wangi free???

senang je..
then komen je..
arini last tau..
JOM2!!!

JOMLIKE!

" tak kenal DAHLIA maka tak cinta versi MASHIMARO pula"

JBC 1

"tak kenal maka tak cinta"
ungkapan tu harus sangat digunakan dalam konteks nih..
ye la..
kalau anda tak kenal sis dahlia ni..
maka anda takkan jatuh cinta dengan blog die yang cantik menarik dan tertarik blog sis memang DABOMB!!

okeyh...tajuk die memang best..
tapi as usual..bila mm yang tulis..die jadi tak berapa nak menarik..

entry ini ditulis untuk join contest yang sis buat..
sekadar mencuba nasib..
dan lagi satu sebab kenapa mm tulis entry nih hari ni....
sebab ini sempena dengan HARI GURU yang disambut esok...

kenapa plak hari guru ngan sis dahlia???
ape kaitannya???
kaitannya..
sis dahlia ni merupakan seorang guru yer kawan2..
guru yang tak pernah jemu menabur bakti kepada anak bangsa..
walaupun kadang-kadang sis pening nak tanda graf kan sis??hehe..jangan marah sis..

sis dahlia ni sangat aktif berblogging..
walaupun sibuk dengan tugas seorang guru..
sis tetap ada masa berblogwalking..
itu satu perkara yang sangat mm respek dengan sis..
dan tak lepas untuk update entry sekali sehari...

dah cite sal sis kan..
sekarang kita kena cite pasal blog sis plak..
baru la kita dapat jatuh cinta dengan blog sis kan??

"bukan kisah bunga dahlia"

hehehe..itu lah nama blog sis dahlia tau..
comel betul..
exactly sis guna nama die yang memang macam nama bunga tu kan??
blog sis sangat simple..
senang untuk diexplore..
senang untuk digeledah..ceh..gaya stalker gile kan??huhu..abaikan~~

blog sis ni..sangat amat berinformatif tau..
so many info kamu leh dapat kat sini..
pendek cite..
lau masuk je blog sis mesti jatuh cinta..
tak caye??
try la masuk..
kalau jatuh cinta..jangan salahkan mm tau~~hahaha...

dah masuk jangan lupa klik nuff yang ade tau..
sebab..nuff memang sangat setia dengan sis punyer belog nih tau~~..
hahahha...kalau blogwalk kat sini..memang takkan pernah bosan tau..
baca jangan tak baca..

dan dalam semua entry yang hebat tu..
mm nak recommend jugak satu entry yang sangat amat mm suka..

have to read..okeyh??

okeylah..dah banyak membebel la..
dah tentu nama blog pun bila mashimaro membebel..
so..let mm end this entry with...

SELAMATA HARI GURU sis dahlia..
semoga kerja murni sis Dahlia sentiasa mendapat keberkatannya..
selamat berjuang dalam mendidik anak bangsa...


JOMLIKE!

Jumaat, 14 Mei 2010

hutang tag !!


salam...
hehhe..as i promise..meh nak publish tag2 yang sudah bnyak berhutang...
so..entry bakal panjang..harap maklum..


1st tag dari syifa rosli dan juga aisyah syg~~
Rules:

It's harder than it looks...
Copy to your own notes...
Erase my answers...
Enter yours and tag twenty (20) people...
Use the first letter of your name to answer each of the following questions...
They have to be real...
Nothing made up...
If the person before u had the same first initial, you must use different answers...
You cannot use any words twice...
and 
You can't use your name for the boy / girl name question...




mcm bese thanx hencek google...


1. What is your name : nik
2. A four letter word : nice
3. A boy's name : nazmi
4. A girl's name : nadia
5. An occupation :  nutritionist(amin....)
6. A colour :  navy blue
7. Something you wear : necklace
8. A food : nasi






9. Something found in the bathroom : nail clippers
10. A place : new zealand
11. A reason for being late : naughty (haahaa...bantai)
12. Something u shout : nah!!
13. A movie title : night at the museum
14. Something u drink : neslo
15. A musical group : n sync
16. An animal : naga









17. A street name : nakhoda street~~
18. A type of car : neo!!i like!!

okeyh..dan dengan ini mm lafazkan..
tiada tag untuk sape-sape..
buleyh tak??
hhehehe..
sape rajin sila buat..okey..

*end*


tag 2

dapat daripada cik macy bini yamapi~~


1. go to your photo files, select the 8th photo folder

ok dah select, shaks photo folder -skola dulu-

2. select the 7th & 9th photo from the folder

3.sila cerita tentang gambar...ok..here we go...mari kita tengok..


7th picture




ni gmbar salah seorang bestfren mm..
kawan sekolah rendah ok..
tak2..tadika..7 tahun kitorg bersama..ececee...
nama dia nazmi..
die memang menggediks di sini..
gmbar nih taken waktu kitorang punye reunion arituh~~




8th picture


ni pun minah perasan plak nak enterframe..
nama die ntah..hehehe..
taken waktu reunion juge..
penat2 tunggu orang..
gambar dicandid~~

4. then challenge 8 blogging friends to do the same

Ok, yang nih nak tag la..

1. ijai pak aji naik moto
2. reine yang mm syg..
3. cik YAna~~
4. TTT..hehe
5. Aie..@ darkbatman
6. nanajoe santek..
7. sis dahlia
8. ELLIs si kacak~~


*end*


tag ke 3..


dapat dari cik reine,mr R mi dan cik mashi~~hehe..



 Thanks a lot kepada kamu bertiga yang sudi bagi award ini kat mm yer (^_^).
Bersama2 award ini turut disertakan tag utk dijawab oleh gadis2 cun & jejaka2 tampan. (ami..mm copy tau)

Apa yang bermain di fikiran kowunk? 
cuti dan cuti lagi..ngeh3...

Berikan (3) tiga orang yang kamu sayang. 
keluargaku..
my lovely mr bear~~
sahabatku..(di dunia realiti dan di blog)

Panggilan untuk si dia. 
ouh..berubah2..heheh..ikut mood la..

Hadiah yang diimpikan dari orang teristimewa. 
wah..ni kena suruh mr teddy baca nih~~heheh..
saya nak die buat saya bahagia..n dia dah bagi pun~~ngee...
   
Blog mana yang kowunk suka visit? 
sape datang blog mm..mm suka nak dtang blog dia tau~~ngee..

Taggkan award ini pada (15) blogger yang bertuah. 
kalau nak tukar sikit rule boleh??
mm nak bagi award nih pada sape2 yang lalu lalang kat sini..
n nak award nih~~amik je ok!!!

*end*
habis sudeyh hutang tag ku~~~

JOMLIKE!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...