Selasa, 29 Jun 2010

entry untuk lelaki!!!!

salam semua...
selamat hari selasa...
huhu...
sengal..
tetibe jer rase nak taip2 kan??
so mm pun taiplah entry nih~~
walaupun tgn dah penat duk tekan keypad phone nokia yang "sgt canggeh" itu....

entry kali ni..
dicopy dari majalah remaja..
sekadar untuk perkongsian yer kawan2...

wahai lelaki lelaki di luar sane..
ayuh baca entry ini!!!!


♥ 15 tips lebih dihargai ♥ 

♥ jangan marah ek..selit gambar kaka jap 
hargai diri sendiri dan tunjukkan yang kamu lebih menghargai personaliti seorang wanita ♥
♥  jika keluar makan ramai2 jangan kedekut yer kalau ade lebihan money ♥ 
♥  sentiasa cuba perkara-perkara yang baru..jangan cuba yang negatif tapi yang positif okey!!! ♥ 
♥  jangan terlalu senang membantu orang..yelah buat baik berpada-pada..buat jahat jangan sekali kan?? ♥ 
♥  jangan cuba untuk senangkan hati orang lain andainyer perkara itu sebnarnye bukanlah berita yang baik ♥ 
♥  jangan buat perkara yang negatif..jangan minum arak,jangan ambil dadah, dan JAUHI lah dari ROKOK!! ♥ 
♥  jadilah seperti ape yang anda war2kan pada orang lain..andai anada war2kan yang anda hebat,jadilah orang yang hebat!!!ok!! ♥ 
♥  katakan tidak jika anda tak dapat nak buat sesuatu, dan jangan bagi harapan palsu ♥ 
♥  cuba pelajari bahasa2 lain ♥ 
♥  tunjukkan perangai yang konsisten di dalam perhubungan seharian ♥ 
♥  jangan takut lakukan sesuatu walaupun ade yang memandang rendah terhadap anda ♥ 
♥  tukarkan ego kamu menjadi suatu pendorong untuk mencapai kejayaan anda ♥ 
♥  jangan takut untuk dibenci jika anda melakukan perkara yang benar ♥ 
♥ di tempat kerja,tunjukkan kesetiaan dan konsisten terhadap kerja-kerja kamu ♥ 
♥ tunjukkan rasa sabar anda walaupun anda sedang marah (sila jangan jadi cam hanamichi tau) ♥ 

so,kepada lelaki2 di luar sana..
selamat mencuba yer:)

peribadi anda dilihat dari tingkah laku anda..
semoga anda semua sentiasa berjaya dalam hidup anda:)

  

JOMLIKE!

rindu nyer....


salam semua...
rindu mm ke????
haha...tape2..klau anda tak rindu..
mm rindu korang semua tau~~:)


sori sebab dah lama tak hupdate..(w/p sebenarnya baru 3 hari kan)
dan dah lama tak blogwalk dengan jayanya kat blog korang...
mm berjalan2 meluaskan pandangan last week..

start from saturday,
mm gerak ke kelantan di awal pagi..
then ahad berjalan2 kat pasar payang k.terengganu plak..
balik dah penat ...
terus tergolek atas katil je malam tu~~

isnin plak,
tak dapat nak online ngan jayanyer sebab kena kongsi lappy ngan my sister~~
sekarang baru leh hupdate blog ni...
waaa...rindu amat la...

ouh cite2 gak kan..
melalut jer plak entry ni..
panjang tak hengat intro mm kali ni...
saje je..mm nk gtau 4 dari 7 BE mm dah selamat jadi metered earning~~
alhamdulillah walaupun tak byk hasilnya kalau banding ngan sis dahlia n darkbatman..
mm still bersyukur~~~

sekrang ade 3 lagi still running~
mintak2 lepas ni ade lagi yer nuffnang:)


JOMLIKE!

Jumaat, 25 Jun 2010

IMAN itu mutiara....

salam semua..
selamat hari jumaat..
semoga anda semua berada dibawah lindungan rahmat dari ALLAH..

emm..hari ni mm datang lagi..
mahu bebel sedikit..
mm tak cukup pandai nak kupas topik ni..
tapi sebagai perkongsian..
mm amik artikel ni dari majalah remaja edisi mac 2009..

iman...
terbahagi kepada 5 tingkat iaitu:
-iman taqlid
-iman ilmu
-iman ayyan
-iman hak
-iman hakikat

benteng iman ade 5 perkara
->yakin
->ikhlas
->mengerjakan amalan sunat
->istiqamah beramal
->beradab dan berdisplin

perkataan yang boleh mencacatkan iman
=>mengatakan yang ALLAH itu zalim dan tidak adil
=>mencaci,menghina atau merendahkan mana-mana rasul atau nabi
=>menyatakan yang halal itu haram dan haram itu halal
=>menyatakan bahawa ade terdapat hukum islam yang tidak bersesuaian dengan masa kini.


jika tersedar..bertaubatlah dengan
-menyesali perbuatan / perkataannya
-meninggalkan perbuatan tersebut
-bersungguh menanam azam tidak mahu melakukan perbuatan tersebut lagi
-mengucap dua kalimah syahadah
-membetulkan apa yang telah diragukan,dikatakan atau dilakukan...

iluvislam.com

sesungguhnya ISLAM itu indah..
sama-sama la kita perbaiki diri kita..
renung-renungkan dan selamat beramal yer kawan2:)




JOMLIKE!

Khamis, 24 Jun 2010

selsema dan makanan????

salam semua...
selamat hari khamis..
yang muslim jangan lupa baca yasin malam ni eh!!!
jumpa kat surau keyh???
cecece,,gaya duk satu kampung jer...

ok2..
tanak bebel banyak2 lah harini...
ade yang selsema tak kat sini???
kalau anda selsema..
elok sangat la tu bca post kali ni...

harini mm nak bebel pasal makanan yang boleh bantu kurangkan selsema...
jom check it out!!!

** sup ayam** 
sup yang panas dapat membersihkan dan melapangkan saluran udara yang tersumbat dan memberi tenaga terhadap tubuh♥ 

**air**
minum air dalam jumlah yang banyak ye kawan2..selain minum air putih,air limau,teh herba dan peppermint jugak membantu


**vitamin c**
makan makanan yang mengandungi vitamin c yang tinggi seperti limau,kentang,strawberi,dan tembikai



**bawang putih**
berfungsi menghilangkan rasa tersumbat dan bertindak sebagai antioksida yang dapat menghancurkan radikal bebas


**makanan panas dan pedas**
makanan panas dan pedas memang dapat mengurangkan hidung tersumbat..sebab makan pedas..cnfirmlah..meleleh~~~haha

**halia**
dapat meringankan batuk dan demam dan mengurangkan selsema.untuk rase yang lebih enak,campur dengan teh panas

okeyh!!!
so kawan2 semua..
selamat mencuba yer!!!
sharing is loving:)














JOMLIKE!

Rabu, 23 Jun 2010

cinta hingga hujung nyawa....

salam semua...
selamat hari rabu~~
hahaha..away lah sangat kan????
tetibe muncul balik..
nak wat camne..sejak bercuti nih dah jadi blogger tegar plak!!!

herm,cinta hingga hujung nyawa..
nilah pun yang kita duk dengar orang sebut2..
yang kita duk dengar orang wish pengantin,
semoga kekal ke akhir hayat..
kan3????

ermm
baca kosmo hari ni...

ini baru namanya cinta hingga hujung nyawa..
cinta dua insan yang akhirnya menghembuskan nafas terakhir pada hari yang sama..
cuma berjarak 15 minit antara keduanya...

mm mahu begitu juga..
CINTA HINGGA HUJUNG NYAWA..
semoga kita semua mendaat cinta dari ALLAH....
kerana cinta-NYA tak ade gantinya...

nota tangan:still pening2..doakan mm yer kawan2:)

JOMLIKE!

Selasa, 22 Jun 2010

away~~~

salam semua....
mm away seketika..
ada tapi bagai tiada..
sebab brukband wat hal lagi..
+
kepala pun semakin sakit kebelakangan nih...

pada shed dan burp..
ur review on d way to publish~~
nnti mm publish kan k..
sori lmbat.
nak kaji selidik dlu...

pada semua kawan2 yang sentiasa datang..
datang la lagi..
mm akn cuba dtg blog kamu semua jugak:)

kot2 rindu mm kan..
nah amik gambar nih~~~


JOMLIKE!

Isnin, 21 Jun 2010

UPSR dan PMR dimansuhkan???ape kata anda????

salam semua...
selamat hari isnin..
sihat tak harini????
mm harap semua sihat2 ajer k..

okeyh..semalam mm tengok berita..
tup2 dgr kerajaan dalm proses pertimbangan untuk mansuhkan UPSR dan juga PMR untuk tahun 2011 akan datang..
tapi ini masih dalam pertimbangan pihak kerajaan...

kerajaan minta pendapat dari semua pihak...
bagi pihak mm,
mm rase seperti tidak relevan seandainya kedua2 peperiksaan umum ini dimansuhkan...
bayankan,belajar 17 tahun,kemudian baru ade spm...

dan.kalaulah upsr dan pmr dimansuhkan,
mm rase tak relevan untuk MRSM dan sekolah asrama penuh diwjudkan lagi~~~

huhu..ape2 pun,pikirlah sedalam2nya sebelum buat keputusan,
jangan jadi seperti isu judi bola sepak yang akhirnya,ramai kena tangkap...
ape kata anda plak??jom komen2::)

JOMLIKE!

Ahad, 20 Jun 2010

abah..kau hero dihatiku....

Ketika berjauhan
Masihku rasa hangat kasihmu ayah
Betapaku rindukan redup wajahmu
Hadir menemaniku
Terbayang ketenangan
Yang selalu kau pamerkan
Bagaikan tiada keresahan
Chorus
Walau hatimu sering terluka
Tika diriku terlanjur kata
Tak pernah sekali kau tinggalkan
Diriku sendirian
Ketika ku dalam kedukaan
Kau mendakap penuh pengertian
Di saat diriku kehampaan
Kau setia mengajarku
Erti kekuatan

Terpancar kebanggaan
Dalam senyummu
Melihatku berjaya
Bilaku kegagalan
Tak kau biarkan
Aku terus kecewa
Dengan kata azimat
Engkau nyalakan semangat
Restu dan doa kau iringkan
Ulang Chorus
Terbayang ketenangan
Yang selalu kau pamerkan
Bagaikan tiada keresahan
Ulang Chorus
Tak dapatku bayangkan
Hidupku ayah
Tanpa engkau di sisi
Semua kasih sayang
Yang kau curahkan
Tersemat di hati

lirik ini kutujukan khas buat en NIK ISMAIL BIN NIK KAR...
terima kasih atas semua jasa abah..
kakak tak mungkin dpt balas jasa abah..
terima kasih atas segalanya:)


kakak syg abah..:)
selmat hari bapa buat semua bapa di Malaysia:)

JOMLIKE!

Jumaat, 18 Jun 2010

alkisah nuffnang..

salam semua...
hari ni nak bebel lagi boleyh??
walaupun dah bebel pagi tadi~~ngee:)
jangan marah eh....nanti cepat tua...

emm..
ingat lagi tak ..
mm pernah bebel pasal nuffnang b4 nih??
bukan bebel yang tak best,
tapi yang best aje..
nak tau cite ape??
layan entry nih..
bulan ini bulan rezeki....

entry tu berjaya menarik minat ramai pengunjung blog bila mashimaro membebel nih tau...
dan rate2 komen yang mm dapat adelah..
huhuhu...bagi menjawab soalan mieran dan beberapa yang lain..
sebenarnya,mm punye uv sangat lah rendah berbanding blog mieran dan krole
so...hari ni jom selongkar uv blog BILA MASHIMARO MEMBEBEL ni....


(utk tumbesaran sila klik gambar yer)
nampak kan???
mm punyer uv sikit jer..
kalau banding ngan blog mieran..
uv mm kalah la mieran:)

so,kat sini mm nak kongsi lah beberapa tips yang mm rase berguna untuk sesiapa yang nak dapatkan buffered ni...
ini cuma atas pandangan mm okeyh..
mm hanya lah berkongsi..
mm juga blogger yang masih agak setahun jagung...

TIPS DAPATKAN BUFFERED EARNING....
1. jangan sesekali menduakan nuffnang dengan mane2 ads yang lain contoh innity...
2.selalulah update blog anda semua okeyh???
3. update survey dkat website nuffnang tuh..buatlah panjang mane pun,asalkan nuffnang berasa sangat yakin untuk kasi buffered kat anda.
4. letak iklan nuff tu ditempat yang betul,ok...bila nak paste code tuh,pastikan kod yang nuffnang bagi kod LB tu,letak dekat header,LR untuk between post dan SS untuk side bar,okeyh???dan pastikan anda letak di tempat yang senang nak nampak.
5. tukar layout anda kepada layout yang simple tapi kemas..(macam lah layout mm kemas sangat kan??)
6. uv anda paling kurang pun 100 per day..

insyallah kalau anda amalkan..
mm tak beranilah nak gerenti,tapi mm rase agak kuat lah gam untuk lekatkan buffered di blog anda..

dan mm menambah rezeki baru...
buffered digi pula datang bertandang..
6 buffered sedang berjalan:)
thanx untuk semua yang datang dan klik. tak henti...
sayang kamu...

SELAMAT BERJAYA SEMUA....
nota tangan:esok mm tak dapat nak blogwalk as mm nak berjalan ke kolumpo...nanti mm hupdate u oll semua ok!!!!

JOMLIKE!

mengeluh????

salam semua...
salam hari jumaat yang mulia..
semoga anda semua dilimpahi rahmat ALLAH di hari ini...

mengeluh???
yup,satu ketika dahulu,mm memang sangat cepat mengeluh,
tidak pernah berpuas hati dengan ape yang mm dapat.
tidak pernah mendalami,kenapa semua ini berlaku dan 
ape hikmah disebalik semua kejadian yang jadi pada mm..
mm kerap mengeluh,kerap mencari salah orang lain,kerap mencari alasan...

tapi hari ini...
mm sedar,mm sepatutnya bersyukur dengan segala yang mm ade..
tak semua orang boleh dapat ape yang mm dapat,
dan tak semua yang orang lain dapat,mm boleh dapat kan??

terbaca artikel dari ustaz hasrizal di ILUVISLAM tadi lebih menyedarkan mm..

 

mungkin tak semua yang kita mahu kita akan dapat,
sebabnya,mungkin ape yang kita mahu itu tak diperlukan oleh kita buat masa sekarang,
tapi ALLAH itu maha mengetahui,di saat anda betul2 perlukannya anda,insyaallah anda dapat memenuhinya.

ini mengimbas zaman memori silam mm yang membuat mm selalu mengeluh..
nak tau ape??
mm selalu mengeluh sebab mm cemburu dengan rakan2 seperjuangan di MRSM dulu,ramai yang berhijrah ke luar negara untuk sambung belajar,tapi mm??
mm menempuh dugaan yang kuat di MALAYSIA..
dengan perasaan KECEWA ketika check UPU untuk 1st intake untuk matrik student dan mm kecundang...
masatuh mm rase hati sangat luluh,
mm semakin kuat mengeluh,
tapi ALLAH itu tahu ape yang mm perlu,
mm dapat tawaran ke UKM kl dalam kos sains pemakanan,iaitu my 1st choice..

n now,mm bakal menjejakkan kaki ke tahun 3 di sana.
dan sekarang mm tahu,oversea bukan tempat untuk mm,buat masa sekarang,
kerana ALLAH tahu mm tidak sekuat rakan2 yang lain untuk survive disana,
sesungguhnya hanya ALLAH yang tahu cerita disebaliknya..

then,nasihat 4 those yang tak dapat ape yang anda idamkan,
ingatlah,KITA HANYA MAMPU MERANCANG,TAPI ALLAH YANG MENENTUKAN.
semoga anda semua dirahmati,dan TAHNIAH pada calon2 lepasan diploma,stpm dan matriks yang berjaya melanjutkan pelajran ke IPTA.



JOMLIKE!

Khamis, 17 Jun 2010

sesi bayar hutang kiri kanan~~



salam semua..setelah kuar entry pertama hari ni..
mm mahu bayar hutang lah pula..
dah banyak kan,kenalah bayar~~ngee:)
thanx semua yang bagi award dan tag ni yer..
ini tanda korang sayang ngan blog budak membebel ni...


okeyh..mari kita lihat satu persatu...


1st tag datang dari cik anis sayang mm comeyl:)panjang sungguh nama
1. the date u have declared with ur first couple?
oho,1st couple??serius tak hengat yang mane..ceh ayat gaya playgirl terhandal jerk.
2. apa yang anda lakukan sekiranya anda merindui bf anda?
tengok gambar die yang ade dalam phone saya..ape??mahu check phone..ouh cannot2!!!3. adakah anda mempercayai bf anda 100%?
percaya??dari segi???em,maybe not 100 % tapi agak tinggi..mak saya kate,kite taleh percaya orang 100 %4. how ur first date with ur 1st couple?
dah tentu kate tak hengat kan..tayah la jawab..ngee:)5. adakah anda rasa bf anda pandai pujuk?
hehe..pujuk??boleyhlah..hahaha..kalau die bace kang majuk plak...yer,die sangat pandai memujuk...6. reaksi & tindakan anda bila bf anda habiskan kredit untuk orang lain?
ouh,tak tahu,sebab die tak penah buat camtu...7. what r u goin to do if ur besties have a relation wit ur ex?
ohoi,dah ex kot,watpe nak amik tahu,doakan die bahagia sudeyh...8. adakah anda akan menelefon bf anda jika disuruh?
hahha..ini bergantung pada situasi kredit ku~~lalalalala...9. reaksi anda bila bf anda masih berhubungan dengan ex dia?

ouh die tade ex,tak risaulah,hahha,tapi mm tak kisah,as i know he luv me..wakaka..benci dengar ayt sendiri..


okeyh anis syg..i'm done.now 2nd tag pule.
****************************************************************
tag ini dari salah seorang follower mm,
tapi serius..ini hutang lama dan mm tak hengat sape yang bagi..
tapi mm nak buat jugak,at least orang tu tahu mm amik award ni kan??
btw,kalau orang tu baca,sile tinggalkan msg yer..
sori tau..

1) Adakah anda happy sekarang ?
happy juge:)

2) Kenapa anda happy ?
buffered berjalan + fllower makin ramai + kawan juge makin ramai

3) Apakah benda yang boleh membuatkan anda happy ?

ketawa.hahaha.saya suka ketawa,wlupun sy sedih,nanti saya akan gembira..


4) Pernahkah anda menerima tag ?
ohoi..pernah2..

5) Nyatakan warna yang anda suka ?
purple a.k.a ungu


6) Beritahu 9 orang yang anda mahu tag
huhu..sape rajin komen,kamu ambil yer...


7) Tuliskan sesuatu tentang orang yang anda tag..

saya sayang anda sebab anda sentiasa sokong saya..ececeh gaya dapat award hape je..

8) Adakah anda happy dengan apa yang anda ada
alhamdulillah..bersyukur dengan ape yang ada.



okey i'm done..jom jalan lagi..tengok tag seterusnya...


**********************************
tag ke 3 dari syaza..
ohoi..thanx yer kamu:)



wah,blog mm dapat A+ la...
i luv u lah syaza...
dan ini tag die..

1. what do you feel to know that you got this award
-terharu2..rase cam nak peluk kamu....waaa...(sambil lap2 air mata)

2. list down 7 blogs that deserved this award
korang semua layak,
tapi kena tag 7 jer..
so ini yang terpilih


1.nanajoe
2.fiq
3.asy
4.mijie
5.krole
6.anis
7.hanef(hhh)




ok...lagi satu dah habis...
dah penat??jap2..satu je lagi...
******************************
1:adakah anda rasa hot?

tak pun,tengah duduk depan kipas...
2: upload wallpaper yang anda gune sekarang
ohoi..walpaper saya hitam saje..ngee:)

3: ceritakan pasal wallpaper tersebut
hitam itu tak serabut..ngeee..:)
4:bila kali terakhir aku makan pizza..
pizza???tak ingat lah bila lastnyer,tapi maybe when mm kuar jalan2 ngan kwan2 dulu,5@6 bulan lepas kot...


5: lagu paling latest aku dengar
masih terserlah ayumu-exist..wakakaka...jiwang tak hengat..


6:ape yang anda wat selain menyelesaikan tag ni?
goyang2 kaki...mahu join???


7:selain nme sendiri..dipanggil nme ape?
nama manja..hahha..kakak,k.ima(sgt tak berkait ngan nama penuh)
8: tag lagi lapan (8) orang

tamo tag orang.tak kesah..hahhaa

so soalan di bawah invalid,tapi kalau sape2 nak buat.dipersilakan..
karpet merah ku bentang~~

9: siapakah orang no 1 kepada anda?


10:katakan sesuatu kepada orang no 5


11: no 3 ade hubungan ngn sape?


12: bagaimana pula ngn no 4?



13: pesanan kepada orang no 6?


14: kata2 cinta untuk orang no 2?


15: adakah no 7&8 mempunyai persamaan?


16 :berikan 5 perkara yang anda tahu tentang orang yang mngetag anda?

naza

  • simple
  • comel
  • frenly juge
17: perasaan anda semasa menjawab tag ini?
akhirnya..selesai hutang..heeee....:)
18: adakah anda twu si razman sengal?

razman sengal??ouh tak..razman kawan saya bijak pandai..duk US lagi sekarang..

19: gay or less?
pompuan la..

okey2..
dah habis..
thanx semua:)






JOMLIKE!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...