Rabu, 28 Julai 2010

no more...

salam semua!!!
oh no!!!!mashimaro dah tade??
mashimaro dah tak bebel???
oh..sad:(
dah2..
jangan sedeyh2..
anda semua patut hepi sebab dah tade orang nak bebel2 tau!!!!


sila rase bahagia sekarang!!!


ngee..ok2..
dah bahagia yang amat kan???
jangan risau..mashimaro masih ade..
tapi sekarang die dah matang sikit..
die nak cite pahit manis hidup die plak..
so,no more bebel2 ok!!!!

layout dah lain..
header pun dah lain~~
tapi pemilik still same..
cik mashimaro yang sentiasa comeyl dihati incik teddy nyer:)

untuk semua..
nantikan tips2 yang akan datang tak lama lagi!!!
tips ape???
tunggu dan lihat okeyh!!!!

mari tdo!!!!

JOMLIKE!

Isnin, 26 Julai 2010

terima kasih...

salam semua..
selamat hari isnin...
em,lama ke ek tak menulis??
ntah...sejak mm jatuh..
mm susah nak bangkit..
tapi dikala hambe taip entry ini hambe sudah mulai pulih sedikit..
ULANGAN sedikit!!!!

ini hanyalah sekadar entry pendek..
tanda hamba mahu terima kasih kepada rakan2 maya hamba disini..
yang sangat prihatin dan memberi semangat untuk hamba bangun..
maaflah ucapan terasa macam hamba menang oscar award..
beri ucapan sambil menitikkkan air mata..

terharu hambe baca komen2 dan ayat2 bakar semangat buat hamba!!
terima kasih yer!!!
hamba sayang anda semua...
teruskan support BILA MASHIMARO MEMBEBEL ok!!!
sila benarkan si mashimaro yang comel ini membebel..
sebab die membebel yang berisi jer!!!

last but not least.
salam nisfu syaaban buat semua..
syaaban dah halfway,
yang ade rongak2 time puasa dah habis belum??
kalau belum silalah yer:)

“Malam ini adalah malam Nisfu syaaban. Sesungguhnya Allah Azzawajjala
telah dtg kpd hambanya pada malam Nisfu syaaban dan memberi keampunan
kpd mereka yg beristighfar, memberi rahmat ke atas mereka yg memberi
rahmat dan melambatkan rahmat dan keampunan terhadap orang2 yg dengki.” seperti mana yg dikatakan oleh baginda Rasulullah s.a.w
 kepada Saiyidatina Aisyah r.a.. moga2 amalan kita yang lalu diterima oleh-Nya..

renung2kan dan selamat beramal yer semua:)


JOMLIKE!

Jumaat, 23 Julai 2010

jatuh...

salam semua...
selamat malam..
esok dah sabtu..sekejap sangat masa berlalu..

hambe sedang jatuh..
jatuh dan jatuh...
macam susah nak bangkit semule..
hambe semakin lemah...

hambe tak berdaya..

kenapa??kenapa??kenapa???
kenapa macam ni...
hamba rasa seperti hilang segalanya..
walaupun hamba tidak hilang apa-apa...

mungkin kerana hamba alpa,
hamba jadi begini...
hamba makin jatuh dari hari ke hari...
jatuh dan susah untuk berdiri kembali...

"ya ALLAH ya TUHANKU..
kuatkanlah hati hambamu ini...
andai ujian ini untuk menguatkan lagi hambamu ini,
bantulah hamba mu..
jadikan hambamu ini seorang yang kuat menghadapi segala dugaan daripadamu,
sesungguhnya hambamu ini insan yang lemah"


air mata terus mengalir tanpa henti,
bagai sungai yang mengalir deras,
tanpa tahu ape sebabnya...
mungkinkah masa untukku makin pendek??
ya ALLAH...ampunkan hambamu yang khilaf...

p/s: maaf kepada semua yang membaca kerana sntry hari ni hanyalah luahan hati seorang insan yang sedang jatuh,
"hidup ibarat roda,kadangkala diatas,kadangkala di bawah"

JOMLIKE!

Khamis, 22 Julai 2010

untuk lelaki yang suka asap!!!

salam semua..
selamat untuk semua...
moga2 anda ceria...

mahu bermula dengan kata maaf juga..
kerana 2 hari diam tanpa khabar berita..
wifi jeles dengan hamba..
tak dapat hamba jumpa rakyat jelata...

wakakaka..ke laut sudah pantun hamba...
marilah kita bebel pula...

wahai kakanda,mamanda,ayahanda,adinda..panda
yang sangat sayang dengan batang asap anda...
sila lah kurangkan kasih sayang anda terhadap batang asap anda..
takpe,kementerian kesihtan dah buat macam2 untuk halau nyamuk aedes..

tak perlulah anda mahu tolong mereka asapkan  nyamuk2 itu ye!!!

jadi untuk membantu anda curang dengan batang asap itu..
mari tengok awek cun yang hamba nak kongsi ngan anda..

hah!!!
nah amik!!!
awek cun lagi hamba bagi!!!!
silalah curang yer!!!!
anda patut cuba yer wahai pengasap2 semua:)

p/s:hahha..sori kalau ade yang terasa...

JOMLIKE!

Selasa, 20 Julai 2010

jauh.......

salam semua..
selamat hari selasa....
semoga ceria dan senyum selalu ok???

ok,entry kali ni bukan nak bebel,
cuma nak cakap je skit..
hahaha..apekah???
ini tidak ditujukan kepada sesape.
tapi andai ade yang terasa,
anda tepuk dada tnya mengapa terasa ok??

jauh???
ape yang jauh??
umah hambe??mmg lah jauh dengan kolej hambe..
tapi bukan nak cite pasal umah hambe yang jauh lah...
hari ni nak cite someting yang related dengan relationship..

anda pernah menjauh???atau dijauhi oleh seseorang??
em,hambe rase macam hambe pernah kedua-duanya..

tapi juz untuk ingatan kepada diri sendiri dan semua orang..

TINDAKAN ANDA UNTUK MENJAUHKAN DIRI DARI SESUATU SITUASI ITU ADALAH TIDAK BERBALOI...

ape yang anda bakal dapat??
masalah tak selesai,and at last.
korang yang pening kepala pikir itu dan ini...

so,pliz..
utk semua dan diri hambe,..

MENJAUH TAK AKAN SELESAIKAN MASALAH!!!

so,enough lah kan..
sebab hari ni nak cakap jer...
"sharing is loving"


JOMLIKE!

Isnin, 19 Julai 2010

nak LEMAK sikit!!!!

salam hari isnin~~~
tadi pagi cite pasal nuffnang...
orang pun dah muak baca pasal nuffnang..
jadi malam kena tukar topik lain plak...

so,meh masuk topik baru...
waaa......hambe mahu LEMAK!!!!!
ade sapa2 boleyh bagi tak???
bukan lemak ayam ok???tapi lemak badan..wakakaka....

tensen2...
penatlah badan macam ni..
sejuk sikit pun  tak tahan..
sebab??tade LEMAK!!!
untuk pengethuan rakan2 semua..
hambe jarang bukak kipas kat bilik ni okeyh!!!!

hohoi..boleyh kire ngan jari bukak kipas kat bilik nih..
what the?????
ish2...nipis kan lemak hambe??

ok2..cukup melalut..
nih nak bongkar rahsia siket nih..
nak tau tak berat hambe paling latest adalah 35.5 kg~~~
wuuu..ade yang rase2 cam nak bagi isi die siket kat hamba tak???

dan hambe nak tnya nih..
ade sape2 pernah guna produk ni tak??

ha...ade tak??
hambe nak tnya ni..
berkesan tak??
tak pun,produk ni??


ok tak???
or other suggestion~~
TULUNG!!!!
hambe mahu LEMAK!!!

JOMLIKE!

isnin hari nuffnang...

salam semua...
selamat hari isnin..
semoga minggu ini lebih baik untuk anda:)
ok.tengok tajuk mesti dah tahu isi kan??

so,jangan nak pusing kiri kanan bebel kot lain lagi....
hari isnin ni memang hari nuffnang..
hari nuffnang untuk naikkan lagi earnings anda semua..
so,asal isnin je mm bukak nuffnang dengan hati berdebar2..
motif???
sebab mm tak pernah cash out lagi..
so cam berdebar nak tengok earning tuh naik...hehehe...

ok2...just a simple entry..
just nak tunjuk uv kat sini...
alhamdulillah,mm dapat kekalkan uv 150-200++
itulah matlamat mm...
hehhe...
so,jom tengok..


nampak ini???
yay!!!!!matlamat kesampaian:)
i luv u all yang datang sini la:)
sangat 2 amat menyokong hamba:)
eh2..tapi kenapa ade bulat2 tuh??
hehe..sebab tgk uv nyer...100++ je..
sebab??hari itu hambe tak blogwalking la..
pergi makan angin~~heheh



dan ini???
ini adalah BE yang sedang rancak berjalan di belog ini..
semoga mm dapat BE lagi pasni..


dan buat pertama kalinya..
mm tunjukkan hasil nuffnang mm selama ni..
first time dalm dunia blog ni ok!!
malu kot..sikit jer,
tapi insyaallah lepas BE sume dah tukar jadi ME ..
hambe bakal cash out:)
so,selamat sokong hambe lagi ea..
hehhe:)
hambe pon sokong anda:)
"sharing is loving"


JOMLIKE!

Sabtu, 17 Julai 2010

tamat sudah...

salam semua...
selamat hari sabtu @ hujung minggu..
ape plan???
mm mahu bersuka ria minggu ni..
sebab next week dah ada kelas hari sabtu la...

okeyh...
kalau anda perasan,blog dah lain lagi,kan??
ini ditukar atas dasar
komen2 pembaca blog ni...kat entry mm semalam..
so,inilah hasilnya..
hope puas hati yer..
tak puas hati????komen la lagi..heheh:)

emph,duk kolej taleh nak tengok imam muda...
uhhh..so sad ok!!!!
tapi tape,kerana rakan2 blogger yang berkongsi..
mm dah tahu sape keluar!!!!!

uh2...ade yang tak tahu lagi??
meh nak bagi tau..
kali ni ade 2 orang tersingkir...
1st one ...
pelajar_azhar.jpg
saudara azhar,20 tahun,mahasiswa,kedah

dan yang kedua...
uh2..lap2 air mata jap..
tengok nama ni terus menjerit
WHAT????KENAPA DIE KELUAR????

uh..cnfrm abah hampa + kecewa...
jawapannya puasa bulan ni,bakal ade imam suara best lah kat masjid semambu..
sape???

pelajar_nuri.jpg

inilah dia..
imam muda yang menjadi pojaan hati hambe sekeluarga...
sebab suara dia sgt best, dan dia yang ajar abah untuk tingkatkan kesedapan mengaji..
nuri ali,24,pahang,penternak..

ape2 pun..hambe still support IMAM MUDA ni...
dahla..penat dah bebel...
sayang korang semua:)


















JOMLIKE!

Jumaat, 16 Julai 2010

tulun komen~~~~

aaaaaaaaaaaa...............
ouh2...sore hampir2 tade..
tekak pun sudah perit!!!!
ok2..ehem2..
salam....selamat malam minggu...:)
selamat berhujung minggu..
semoga hujung minggu anda ceria:)

entry kali nih nak suh anda komen..
komen tentang belog ini!!!
pendapat anda tentang belog ini!!!
ini adalah untuk penambahbaikan...

tak kesahlah sama ada dari segi entry,
layout atau sebagainya!!!
sila tegur hambe!!!!

adakah belog hambe syok sendiri??


atau hanya belog yang bohsan!!!

komen yer kawan2..
time kaseh~~~
wuuu...esok dan lusa masa untuk bersuka ria dengan incik tedi bear terchenta!!!!


JOMLIKE!

hati...

salam semua...
selamat bertemu dengan jumaat yang indah...
semoga terus  berada di bawah lembayung rahmat ALLAH..

hati...
sangatlah ampuh sangatlah suci,
andai tersalah,meranalah diri..

jangan ditanam sifat benci,
kelak binasalah diri..

bukan untuk disakiti,
tapi untuk disayangi..

bukan untuk dikotori,
tapi untuk dijaga rapi...

***********************************************
hati bukan untuk membenci...kan2??
jadi satu pesanan dari ayah mm yang selalu mm guna pakai dalam hidup mm..dan mungkin anda pernah mendengar ini dari Dr. Fadzilah Kamsah..
"maafkan kesalahan orang pada kita sebelum kita mahu lelapkan mata"
-sedangkan nabi ampunkan umat,kenapa tidak kita

andai hati dijaga rapi,insyaallah sempurnalah diri...
sekadar renungan untuk diri sendiri dan dikongsi dengan pembaca blog ini..
"bebel biar berisi"



gambar ehsan dari iluvislam~~

JOMLIKE!

Khamis, 15 Julai 2010

gedik2 day untuk bloggers...

salam semua..
selamat hari khamis ye korang...
oleh kerana pagi tadi entry demam..
sekarng nak gtau..hambe dah sihat sedikit..
tima kseh sebab doakan hambe yer...

tujuan update kali ini adlah kerana..
mahu mengwar-warkan satu perkara..
ape die??


hahaha..itu die...gmbar diambil dari blog sis heze suze...

tayah bebel banyak2 la...
sape yang nak join...
sile contact no ini untuk keterangan lanjut..

Untuk maklumat lanjut sila hubungi Hezesuze di talian 0192148860. Ok, sesiapa yang rasa nak pegi sekali (konvoi), kitorang akan gather di Tol Gombak, Lebuhraya Karak, arah Genting pada jam 9.00 pagi. 

dan ini sedikit petunjuk dari hincik google untuk ke sana...

sila klik imej untuk membesar..

wah,beria lah hambe mempromot..
tapi sebenarnyer hambe takleh pegi..
mahu pergi tapi tade transport lah..
ade tak sapa2 yang nak pegi yang baik hati nak amik hambe...

wuuuu..............nak pegi!!!!!!!!!!



JOMLIKE!

kadang-kadang....

kadang-kadang kita gembira,
kadang-kadang kita bersedih,
kadang-kadang kita rindu,
kadang-kadang kita lupa,
kadang-kadang kita di atas,
kadang-kadang kita di bawah,
kadang-kadang kita senang,
kadang-kadang kita susah..

kadang-kadang kita SIHAT
kadang-kadang kita SAKIT..


tapi ingatlah kadang-kadang ape yang kita mahukan tak tentu jadi milik kita.
dan sesungguhnya ape yang terjadi ade hikmah disebaliknya..

hadapi dengan senyuman,insyaallah anda akan tenang:)

pesanan penaja: mm sedang demam,doakan mm sihat yer kawan2..:)tapi still happy sbb dapat 1 lagi buffered!!!thanx NUFFNANG:)







JOMLIKE!

Rabu, 14 Julai 2010

alahai alexa!!!!

salam semua...
selamat malam rabu..
entry ini ditaip dikala mm sedang kuciwe kerana lapar!!!!
dulu lapar rajen je nak jalan ke kafe sbb duk tingkat bawah..
sekarang????
ouh2!!!!kenapa atas sangat aku duduk nih!!!
malas okeyh nak turun!!!!

okeyh2...
cuba jangan bebel2 mengarut..
sila straight to the point!!!!

ALEXA!!!
hoh..sila jangan salah paham..
ini bukan kisah amoi yang comel macam ni..
v
v
v


tapi adalah 
satu website yang berkaitan dengan SEO..
okeyh,bab SEO mm memang totally zero ok!!
taleh nak bantu..
tapi kalau ade sapa2 nak bantu mm..
sile berbuat demikian~~

tapi satu yang mm paham pasal ALEXA 
adalah,tempat utk kita check dimana kedudukan belog kite..
sama ade dari dunia luar(international) atau di antara website di MALAYSIA..

dan tadi..
sedang berjalan2 ke blog rakan2 
mm tibe2 teringan plak nak check ALEXA RANK mm...

dan tetibe jugak..mm terjumpa extension dekat alexa rank ini...
tapi ini untuk pengguna GOOGLE CHROME je ..
so,sape2 yang nak download ini extension..
sila ke sini~~~

okeyh..dah suh download kan??
kenala cite sikit ape yang korang bakal dapat...
em,yang penting korang akan dapat check selalu kedudukan blog korang..
DAN...
anda boleh check juga blog orang lain!!!!

dan ini hasil ALEXA RANK mm..

alexa rank:704 796
rank in malaysia: 6125..

yer2..
tak fofular pun~ngeh2..
oklah perut dah nyanyi lagu rock!!!
maknanyer..SILA BERHENTI BEBEL!!!
luv u all:)







JOMLIKE!

apo kono eh jang????

salam semua......
selamat hari rabu...
ececeh..mentang2 la da ade wifi yang hensem jadi kekaseh baru..
terus hupdate consistent~~.
jangan jeles ok!!!!!!

apo kono eh jang...
hahha...mm bukan orang nogori ok..
itu hanya intro semata2..kalau mm nyanyi kang takut ribut petir plak..

entry ni nak cite,..
apo kono eh jang..
BLOG KAMU JAM GILER!!!

awas:::ini hanya dari pendapat mm,no heart feeling ok!!!


1.sila update entry anda..
-tapi janganlah terlalu bnyak update dalam sehari,nanti orang pun dah rase macam tak tertarik nak baca tau...2 @ 3 itu ok!!


2. sila menjalinkan hubungan dengan blogger lain...
-eh2...bukan suh korang bercinta,tapi time blogwalking tuh,tegur2 la dengan gaya berhemah...
contoh:singgah sebentar,anda sihat???
sila jangan tegur begini..
sudah klik,tolong klik juge yer(i know kite bantu membantu tayah susah nak cakap)


3. tolong dan tolong dan tolong jangan letak auto play yang annoying itu..
-ok,rasernyer yang ni dah ramai blogger tegur kot..
tak kisah kot kalau korang nak pasang,tapi please,jangan bagi volume die cam nak bagi orang sakit jantung bukak blog anda itu mati...


4. blog yang kemas..
- ha,yang ni penting,yelah kalau dah blog bersepah bagai tempat pelupusan sampah,
sape yang sanggup????secara jujur,ade certain2 blog yg mm jejak kaki hanya sekali..sebab pening tengok blog mereka..


5. blog yang ringan a.k.a senang loading
- blog macam ni orang suke pergi,tak makan masa pun...kalau yang smpai 10 minit tuh..jwpannya tekan butang pangkah kat hujung sekali~~~


okeyh..dah2 la bebel pagi2 buta nih..
ini hanya pendapat dari mm
bukan untuk berhidung tinggi @ mancung atau ape2..
sekadar perkongsian..
mm pernah melayari zaman blog tidak dimasuki pengunjung juga:)



JOMLIKE!

Selasa, 13 Julai 2010

rezeki kembali....

salam semua..
selamat pagi..selamat hari selasa..

huhuhui..
gembira di hati terasa..
bangun2..
bukak lappy ...bukak akaun nuffy:)
sekali tengok ade ini...
ape??
v
v
v
v
v
v
v


hehehe..alhamdulillah...new buffered earning untuk mm..
buffered yang ke 8 setelah 7 dah tamat:)

thanx a lot utk kekaseh hati nuffy mm:)
lain kali bagi lagi yer nuffnang..
sayang lebih la camni!!!

oh2...jap2..
tak habis lagi bebel nih...
nih2..nak tunjuk sesuatu~~~


hahhaa...inilah nak tunjuk...
uv bila mashimaro membebel untuk 6-12 julai...
wahaha...tau..sikit je..kan???
hehee...sebenarnya nak tunjuk beza...
uv mm dikala menggunakan berukband yang "sangat pantas" dengan menggunakan wifi dikolej terchenta..

nampak tak beza die??
tengok yang mm bulat tu..
yang kontot itu dengan berukband dan yang tinggi itu,wifi punya...
hahhaa..cayalah!!!!

thanx 4 visiting me(ececee..terspeaking jawa plak)

ok2..today start klas..sila BERTABAH!!!!CHAIYOK2!!!!


sila senyum macam saya yer semua...(incik gori berkata)




JOMLIKE!

Isnin, 12 Julai 2010

kisah farhan....

salam semua...
selamat malam isnin...
dah makan ke semua???
mm sudah kekenyangan + kemengantukan selepas makan...

huhu...
tetibe ade hupdate dikala malam kan???
terlebeyh rajen pule..
baju belum iron tanak iron plak...

tape2..
sebenarnyer,tujuan sebenar hati tergerak na hupdate nih..
sebab nak cite pasal farhan~~
sape farhan???boyfren mm??
ouh..bukan2...my teddy punyer nama bukan farhan la....



jeng2...
sape farhan???
ok2..sila jangan marah...
sikit je lagi nak reveal ni..
jap2..ehem2..

WARNING!!!!ENTRY INI BAKAL JADI PANJANG!!!

farhan adalah...
v
v
v
v
v
v
v
v
v

Nama saya Farhan Bin Abdullah. Nama asal saya
sewaktu beragama Kristian ialah Johanis. Saya
dilahirkan dibumi Sabah dalam keluarga
Kristian. Bapa saya seorang ketua Paderi yang
menjaga 15 buah gereja disatu kawasan di
Sabah . Saya dilatih oleh bapa saya untuk menjadi
seorang paderi. Sejak mula PBS bawah Datuk
Joseph Pairin Kitinggan usaha kami mendapat
sokongan penuh kerajaan negeri.

ha...itulah farhan~~~
ape yang menarik pasal die sampai mm nak hupdate...
jom baca bawah ni plak...

Kumpulan saya masuk ke kampong dalam
berbagai program. Selalunya program khidmat
masyarakat. Pihak gereja selalunya
membekalkan wang tunai sekitar RM50,000/==.
Berbagai aturcara dibuat untuk membantu orang
kampong. Kami ziarah rumah kerumah. tanya
masalah mereka dan bantu mereka. berbagai
masalah diluahkan. Ada kami bantu dengan duit
secara spontan. Ada kami hantar keperluan
harian,pakaian dan buku sekolah dsn.

Dengan cara ini kami mendekati mereka.
Hasilnya dengan beberapa kali kunjungan
susulan,kami berjaya mengkristiankan mereka.
Paling berbaloi kami mengkristian remaja
Islam,tambah berbaloi dari kalangan intelek.
Hasilnya kami dapat RM3,000/== setiap seorang
Islam yang dimurtadkan. Bayangkan
pendapatan saya ketika masih dialam
persekolahan.

Sewaktu Tingkatan 3 saya dan beberapa rakan
mengambil m/pelajaran Agama Islam yang
boleh dipilih dengan lukisan(betapa hinanya
m/pelajaran ini setanding dengan lukisan). Saya
mendapat A-3. Sewaktu tingkatan 4 saya
belajar di sekolah asrama penuh. Saya terus
ambil pelajaran Agama Islam.

Tujuan saya untuk tahu mengenai Islam dan
memmudahkan saya menyebarkan agama
kristian. Saya mempunyai beberapa soalan yang
saya kira tidak mampu dihuraikan oleh orang
Islam. Pada suatu hari sewaktu tingkatan Enam
bawah, saya bersemuka dengan Ustaz yang
mengajar saya(saya panggil cikgu). "cikgu saya
ada beberapa soalan, tapi saya rasa tak sesuai
dikelas ini, bolehke saya kerumah cikgu..."

Ustaz itu bersedia. Lalu saya bersama beberapa
rakan kerumah ustaz itu. Saya katakan "cikgu
saya mahu berdialog secara ilmiah, bukan atas
nama Islam,agama cikgu dan bukan atas nama
Kristian,agama saya". saya kemukakan
beberapa persoalan, antaranya;-
Mengapa orang Islam sembah kaabah
Sebenarnya semua agama sama sahaja.
Nasrani, Yahudi, Kristian dan Islam
adalah agama langit. Mengapa diakhir zaman,
Nabi Isa akan turun bersama Iman Mahadi
membebaskan kezaliman dan kekacauan dan
bukannya Nabi Muhammad. Mengapa dalam
sejarah dan hingga kini orang Islam suka
peperangan. Injil sekarang dikatakan
diseleweng.Kalau begitu mana yang asalnya.

Yang menghairankan ustaz ini dapat menjawab
pertanyaan saya dan
kawan-kawan dengan begitu ilmiah. Saya dan
kawan-kawan mati akal.
Kemudian saya dibebani dengan 3 persoalan
yang tidak mampu saya menjawab secara
tepat. Apakah boleh manusia(paderi)
mengampunkan dosa manusia lain. Persoalan
ketuhanan 3 dalam 1 dan 1 dalam 3 konsep
ketuhanan Jesus.

Saya mengatur pertemuan ustaz saya dengan
beberapa orang paderi,
kawan-kawan bapa saya. tetapi mereka enggan.
Lalu saya bawa ustaz itu kerumah saya dan
bertemu bapa saya seorang ketua paderi.
Ternyata bapa saya juga tidak mampu
menjawab persoalan yang dibawa oleh ustaz itu.
Sebaik ustaz itu pulang, bapa saya memarahi
saya kerana bawa 'orang malaya' datang
kerumah.

Sejak itu beberapa kali saya tidur rumah ustaz itu.
Disamping
mengulangkaji saya gemar berdialog dengan
ustaz itu. Saya memerhatikan kehidupan ustaz
tu,saya mengagumi cara hidupnya.

Suatu malam saya bermimpi didatangi 3 orang
berjubah. Seorang berjubah hitam membawa
salib. Seorang berjubah putih membawa bendera
bertulisan jawi. Dan seorang berjubah hijau yang
meminta saya membuat pilihan. Yang berjubah
hitam dan berjubah putih saling menarik saya
mengikuti mereka. Saya meronta-ronta.

Disamping itu saya dapati yang berjubah hitam
semakin tengelam dan yang berjubah putih
semakin tinggi. Sedang saya meronta-ronta,
saya terjaga. Saya mendengar suara azan dan
ustaz tadi berada ditepi saya dan berkata,"
mengapa Johanis....awak mengigau...."


Saya pegang tangan ustaz itu, saya
katakan,"Cikgu Islamkan
saya.........".Ustaz itu minta saya bersabar untuk
dia uruskan dengan
pihak tertentu. Tidak lama selepas itu saya pun di
Islamkan oleh Ustaz
itu.

Selesai penIslaman saya, saya pulang ke rumah.
Sampai di rumah, saya lihat pakaian saya
bertabur diluar rumah. Rupanya bapa saya telah
tahu.
Sebaik melihat saya, bapa bergegas masuk dan
keluar semula dengan
mengacu senapang ke arah saya. Tiba-tiba emak
menerkam dan peluru
senapang meletup keatas. Saya segera
meninggalkan rumah sehelai
sepinggang. Tinggalkan keluarga saya.
Tinggalkan sekolah. Saya
bersembunyi sekejap rumah ustaz sebelum saya
dibawa oleh ustaz pulang ke semenanjung
sebaik habis kontrak mengajar di Sabah .

Saya diserahkan kepada PERKIM di Kuala
Lumpur. Secara kebetulan rakan saya
Nazri,vokalis kumpulan Raihan juga memeluk
Islam, tetapi mengikuti kumpulan Ar-Arqam. 2
lagu dalam album pertama kumpulan Raihan
adalah saduran lagu koir yang kami nyanyikan
dalam gereja sewaktu di Sabah dulu..

6 tahun saya di PERKIM. Saya masuk pula
Maahad Tahfiz. Alhamdulillah saya dapat sijil Al-
Hafiz selepas 3 tahun. Kemudian saya bekerja
dengan Jabatan Agama Islam. Saya banyak
masuk kawasan di Negeri Sembilan, Melaka
dan Pahang. Tak sampai setahun saya letak
jawatan.Saya sedih kerana ramai pendakwah
ini nak berdakwahpun merungut duit over time.
Saya rasa tiada keiklasan. Biarlah saya jadi
pendakwah bebas. Saya ingin membilas dosa
lalu. Saya telah ramai memurtadkan orang..kini
saya mahu berjuang untuk mengIslamkan
seramai mungkin dengan kualiti bukan kuatiti
saja.

Berbalik kisah keluarga saya. Selepas
meninggalkan rumah dan belajar di PERKIM
saya selalu telefon ayah,emak dan adik beradik
saya. Saya katakan jangan bencikan saya. Saya
sayang ayah. Saya sayang emak. saya sayang
adik beradik saya. Ayah dan emak tetap ayah
emak dunia dan akhirat.

Walaupun ayah menyambut dingin suara saya,
saya hantarkan buku-buku yang sesuai
menerangkan tentang Islam. 7 tahun saya telefon.
7 tahun saya hantar surat dan buku-buku. saya
menangis kerana rindukan ayah,emak dan adik
beradik. Akhirnya, sewaktu saya di Maahad
Tahfiz, bagaikan halilintar saya mendapat
berita........ Ayah saya menganut Agama Islam.

Allah saja yang tahu perasaan saya ketika itu.
Saya menangis dan
menangis. Saya ambil wuduk dan sujud syukur.
Air mata saya menjadi
terlalu murah....saya terus menangis...saya
pejamkan mata...saya
bayangkan ayah dihadapan...saya peluk erat
tubuh ayah dan kami menangis bersama........Ya
Allah betapa agungnya kekuasaanMu....

Peristiwa yang saya alami sewaktu memeluk
Islam turut dirasai oleh ayah saya. Dia dihalau
dari rumah yang diberi oleh pihak gereja.

Kini saya pendakwah bebas. Saya sedih melihat
umat Islam hari ini
berpecah. Kita berpecah kerana kita
meninggalkan Quran dan sunnah Rasul. Kita
ambil sebahagian dan kita tinggalkan
sebahagian. Kita ambil contah pelaksanaan
hukum Hudud dan Qisas. Mengapa kita cari jalan
nak menentang pelaksanaanya. Sepatutnya kita
cari jalan supaya dapat dilaksanakan. Inilah
sikap umat Islam. Saya pernah berdialog dengan
beberapa orang pensyarah universiti tentang isu
Hudud & Qisas. Dia boleh sergah saya,"You
apa tahu... Islampun baru setahun jagung....."

Saya sedih dengan sergahan pensyarah itu.
Kalau ini sikap pendakwah saya tak akan
masuk Islam. Tapi saya pilih Islam kerana saya
tahu Apa itu Islam. kerana itu saya ajak
menghayati Islam.

Saya kumpulkan semula kawan-kawan masa
Kristian dulu. Saya berdialog tentang Islam.
Saya kumpulkan derma untuk tujuan dakwah
ini,untuk bergerak perlukan wang. Saya diancam
oleh puak Kristian. saya juga diancam oleh umat
Islam.

Apa tauliah awak,mana kebenaran Jabatan
Agama,mana permit polis, sapa benarkan
pungut derma dll. Saya tak gentar berdialog
dengan puak Kristian,kerana saya ada
pengalaman tapi sukarnya bila Umat Islam
sendiri menyulitkan saya.

Marilah kita awasi dakyah Kristian. Satu usaha
yang agak ketara ialah di IPT. Pendakyah ini
mendekati kaum muslimah,pura-pura nak belajar
Islam....jatuh cinta...lalu dimurtadkan...ada yang
pura-pura masuk
Islam....dan dimurtadkan.

Saya sudah pergi banyak IPT. Saya paling
bimbang di Universiti Putra Malaysia . Itulah satu-
satunya Universiti yang ada gereja. Gereja ini antara yang aktif untuk memurtadkan orang
Islam.

Saya nak nasihatkan kalau ada saudara kita
terminum 'Holy Water'.
Sebenarnya air ini dibuat di Vatican City . Dijampi
oleh paderi termasuk
Pope John Paul yang jemput Perdana Menteri
kita
dulu. Kalau terminum,
cari air kolah dari 3 masjid. Baca Al-Fatihah 1x,
Yasin 1x, 3 qul 1x,
dan selawat. Ambil sebahagian buat minum dan
sebahagian buat mandi.
InsyaAllah mereka akan sedar dan dapat
diselamatkan. insyaAllah.

tolong fowardkan ... demi islam... demi agama
yang
tercinta...insyaallah...
Pak Syeikh- Moga Allah beri taufik wal hidayah
pada umat Islam semua agar saling berganding
bahu membendung ramai melayu Islam menjadi
murtad. kalau di barat Pendakwah Islam disana
berjaya menarik Cat Steven memeluk Islam,
apakah usaha umat Islam di Malaysia.Biar
banyak
Gereja. Kalau mereka tahu akan kebenaran Islam
lambat laun gereja tersebut akan kosong jugak
macam dibarat banyak gereja yang kosong,.Alih2
ramai yang masuk Islam dan gereja tersebut
bertukar menjadi masjid...
amin.
wallahua'alam

ha....habis pun cite farhan..
so mari kite same2 amim iktibar dari cerita ini ok!!!!
kredit to myfren aishah for sharing...
"sharing is loving"



JOMLIKE!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...