Selasa, 20 April 2010

tips makan gaya sihat..

salam semua..
b4 menjengah hari baru..sempat mm taip bnda nih..
tp bila post nnti mesti dah masuk hari baru.heheh...


hari nih nak share pasal piramid makanan...
kenapa kita kena makan based on piramid makanan??



okeyh2..
b4 melalut panjang2..
kat ats nih adalah piramid mkanan yang diguna pakai kat MALAYSIA ni..
baru je dilancarkan tahun ni..pada bulan mac.

piramid ni..
menunjukkan start dari dasar,ke atas adlah turutan mengikut kepentingan
untuk kita semua..
itu adalah basic untuk semua orang..
tapi tak semua individu amik dalam amount ini..
sebab??sebab ade certain2 penyakit yang memerlukan seseorang amik lebih @ kurang dari amount nih..

so,kat sini, mm tanak ulas semua
juz nak share on salah satu problem yg berlaku kat malaysia.
masalah ade antara kita yang tak minum susu kan??
so, here, mm nak cadangkan anda2 semua minum soya k..
gantikn serving untuk susu tu kepada soya..
soya hanya pilihan terakhir k..
b4 that..mm cdangkan try to minum susu gak..
even berperisa..mcam yang mm buat..

okeylah..
lagi satu yang penting..
untuk dapat hidup sihat..
ade 2 perkara..
1. pemakanan
2. gaya hidup yang sihat..

pemakanan + gaya hidup yang sihat = insyaallah jauh dari penyakit.

lastly...marilah dapatkan hidup yang sihat melalui amalan gaya hidup sihat..
*ape aku mengarut nih*
sori3..
lastly..nite2~~

JOMLIKE!

8 ♥♥suratcinta♥♥:

Darkbatman berkata...

tips yg bgs sebenarnye..lg best klau selitkan ngn gambar sekali.hehe.leh amalkan salu.

mAsHiMaRo berkata...

hahaha...thanx yer abg batman..ahahha..
next entry with more photos coming..
tpi google jer mampu~~

kenwooi berkata...

thanks for the tips.. =)

mAsHiMaRo berkata...

kenwooi---> sharing is caring..:)
thanx visit my blog again~~

BudakHitam berkata...

each time i click post a comment somthing popout and sometimes i saw bikini..thanks=P

mAsHiMaRo berkata...

apekah si budaak hitam???
dah2..p tdo..tu tndanya anda mamai~~

ParkAir berkata...

aku memang alahan susu, mesti sakit perut kalu minum. nasib baik ada soya. i like soya..

mAsHiMaRo berkata...

parkair---> tape2..asal minum soya..atleast dpt serving yang sma~~

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...