Rabu, 2 Jun 2010

cantik dan sihat

salam semua.....
huhu..dah lama tak kasi tips sharing is caring kt sini kn...

so,today mahu bagi tips lagi..
bukan pasal blog sebab mm baru lagi,tak layak pun..
yang layak hnya mereka yang dah berjaya..

so..
sila jangan mengarut panjang2 yer cik hatisamronkin..hehehe...

tips hari ni..
makanan:cantik dan sihat...
biasa la..kalau dah umah mm memang isu makan la jadi tajuknya..
yelah..amik sains pemakanan kan..

so..mari kita mula..

ape yang boleh kita makan untuk jadi cantik dan sihat???

1.
bukan tomato man tau..
dan tips untuk tomato
-makan sekurang-kurangnya sebiji tomato 3-5 kali seminggu
-pilih yang segar dan kalau boleh yang organik gitu.

2.
bukan kiwi kasut tau..
dan tips untuk kiwi pula:
- cuba ambil dalam bentuk jus dan kalau ingin tambah susu,pilih susu rendah lemak
- jangan ambil berlebihan sebab kiwi juga ada lemak.

3.
brokoli yang sangat sedap lagi2 kalau fresh dari ladang..
tips untuk ini:
-jangan masak terlalu lama sebab nanti vitamin2nya akan terserap ke dalam air.

4. 
yogurt...tak kisah yang ade perisa atau yang asli.
tipsnya:
- makan 3-5 kali dalam seminggu
-pilih yogurt yang rendah lemak

5.
strawberi..
ha..yang ni mm tau..mesti ramai suka kan??
tips untuk strawberi..
-makan segenggam strawberi 3-4 kali seminggu
-boleh dibuat jus atau campur dalam salad.

okeyh..dah tamat dah tips...
jom2..listkan makanan2 ni dalam makanan bulanan untuk di shopping...

"makan untuk sihat"

notes:mm dapat buffered lagi..thanx nuffnang n kawan2 blogger...sayang anda semua..



JOMLIKE!

10 ♥♥suratcinta♥♥:

mengenaldiri berkata...

waaaa....
suke3!!
=)

mAsHiMaRo berkata...

suke ea....hehehe...cuba lah~~

Aidi-Safuan berkata...

tak suka makan sayur. so how? :P

mAsHiMaRo berkata...

yogurt tu bukan sayur kan????

buah kan still ade~~

chybee berkata...

memang sihat la makan sayur2 ni :)

mAsHiMaRo berkata...

chybee--> hehehe..kan2?? sayur best!!nak2 brokoli~~i like!!!

NaNaJoe berkata...

semua tu kesukaan nana~~
hehehhe~~ sokka2~~
leh la peransan cntik pas ni~ :P

mAsHiMaRo berkata...

hehehe...
mahu perasan cantik ke??
kan mm da selalu puji nana santek!!!

et berkata...

aku makan je ape2 yang ade kat dapur.xpernah concern.hehe.

mAsHiMaRo berkata...

hehehe....
harus amik tau nih~~...

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...