Khamis, 22 April 2010

say NO!!!!!

salam semua...
selamat petang..haha..(kan gud nite itu utk orng nak tido)

okeyh..
malam nih nak bagi info lagi buleyh???
nak info tak???

tengah2 baca notes teringat plak kat blogger2 tersyang..
*hahhaa..terharu tak nih*

okey..
b4 nih da cakap pasal makan yang sihat kan??
tahukah anda,kanser boleh dicegah melalui pemkanan yang sihat??
cececeh..dah jadi cam cikgu dah...

ade gaya tak cikgu dahlia??hehe...


hari nih..
nak share some info pasal ANTIOKSIDAN..
mesti pernah dengar kan??
okeyh..antioksidan ni adlh..bahan yang boleh menghalang berlakunya kanser..

now,nak cite,ape yang kamu2 semua boleh makan..
as one way to cegah kanser~~~

okeyh..
makanan2 tu adalah..
makanan yang ber vitamin A,C dan E,Selenium ..

1.
vitamin A boleh didapati daripada sumber2 seperti,
hati,telur,minyak ikan kod,dan sayuran dan buah2 yang warna kuning dan oren..
lebih digalakkan makan dari buah2 dan syur..sebab,kalau makan bnyak sgt hati tu,nnti boleh jadi toksik pule..
vitamin A ni jugak,baik utk mata tau kawan2...

2.
vitamin C-boleh dapat dari buah2an & sayur ye kawan2..
boleh elak kanser esofagus,perut n banyak lagi..
untuk sayur2.jangan masak lama2 k..nnti vitaminnyer hilang..

3.
vitamin E-kita boleh dapat dari minyak sayuran..itu untuk yang terbaik lah..
tapi minyak mask yang kita guna iaitu minyak kelapa sawit tu pun sumbang vit.E jugak..
dicadangkan guna minyak zaitun yer kawan2..

4.
selenium-ok..untuk selenium plak..sumber boleh didapati daripada..
makanan laut,hati dan juga bijian...

okeyh..tu infonyer..
jadi..
marilah kita..sama2..
prihatin terhadap pemakanan kita ok..
cegah kanser dari hidup kita..
say NO to kanser..


JOMLIKE!

8 ♥♥suratcinta♥♥:

M!Er4N berkata...

tip utk pikat pompuan xde ke mashimaro/huhuhu

Phang berkata...

Yeah! Says No to Cancer!

mAsHiMaRo berkata...

mieran---> hahaha..nak ke???nanti mashimaro yang comel kaji dulu ea..hahaha..stay tuned~~

mAsHiMaRo berkata...

phang--> yup!!!say NO to CANCER!!!
kita boleh elak~

rizal jabai berkata...

wahhh..belajar sains kt cni..selame ni mkn main bedal je..huuu

mAsHiMaRo berkata...

rizal--> ade ilmu kite sharing sikit..heheh..

so lepas nih makan dah boleh plan2 nak mkn secara sihat ek~~

Miss Mirror a.k.a Sam berkata...

ya..seeloknya begitulah Cik Mashimaro.... tp tang basuh sayur tu yg problem sikit tu...skrg ni sayur pun byk dh sembur racun, klu tak basuh betul2..jd penyakit lain la plak..klu rajin, tanam je sendiri dlm pasu dik.

mAsHiMaRo berkata...

miss mirror--->
em,yang tu pun betul..skrg nih banyak sgt guna pestisid..
tapi ade certain2 pestisid yang tak hazard..
so still tak merbahaya..

yang penting..semua terletak di tangan kita..kan???

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...