Selasa, 7 Disember 2010

masak,skill @ bakat??

salam semua,selamat pagi dan selamat tahun baru maal hijrah buat semua umat Islam,semoga dengan mulanya thun baru,hidup kita akan lebih diredhai dan diberkati selepas ini.
ok,back to the topic,pandai baca kn??so,ape kata anda???skill @ bakat.eh,jap jom kita tengok maksud skill ngan bakat ikut kamus dewan

bakat-kebolehan semula jadi
kemahiran@skill -kecekapan dan kepandaian melakukan sesuatu.
so,kalau tengok pada maksud kamus dewan,agak2 masak ni dalam kategori mane??pada mm,memasak boleyh masak dua2 kategori.mungkin memang ade yang dikurniakan bakat memasak,means,bila die memasak 1st time pun dah jadi,tayah nak ajar2,dan mungkin memasak boleh jadi skill bile kite belajar memasak,macam mm yang baru jer berjinak-jinak dengan masak memasak semenjak dah masuk course pemakanan ni..
gambar kredit :google
erm,mungkin ada antara kita yang anggap,tayah la susah2 nk belajar masak,makan kedai dahlah.tapi sebenarnya,bile kite belajar memasak,kita akan dapat keseronokan.ye,dulu mm pernah pikir macam tu,tapi sekarang,mm sudah semakin seronok memasak,nak2 bila orang makan masakan kita dan buat muka puas hati~~ouh,sangat seronok.
so,oleh kerana mm dah ade skill memasak,mm nak share resepi udang masam manis ngan sume,sape ade masa silalah cuba yerSmile
resepi udang masam manis(untuk 3 orang)
bahan2:
6 ekor udang(ikut suka hati nk byk mana)
2 sudu minyak
2 sudu besar cili giling
1 sudu besar sos tomato
1 sudu gula
2 biji tomato
1sudu tepung jagung
kalau ade nenas boleh masuk nenas.
garam dan perasa secukup rasa
sedikit air
 cara2:
1.panaskan minyak di dalam kuali,dan tumiskan cili giling tadi.
2. setelah garing,masukkan sos tomato,gula,dan garam secukup rasa.
3. masukkan sedikit air dan biarkan seketika.
4.kemudian,kacau tepung jagung dengan sedikit air dan tuangkan kedalam kuali,biarkan kuah menjadi pekat.
5. masukkan udang ke dlam kuali,dan biarkan seketika.
6. masukkan tomato yang dipotong dadu dan nenas jika ada.
7.siap untuk dihidangkan.SELAMAT MENJAMU SELERA!!
gambar kredit :google
okeyh,dah siap bagi resepi lagi,jangan lupa cuba tau~~Smile
semoga keseronokan memasak tertanam dalam diri korang yang membaca!!
MEMASAK ITU SERONOK!!
adios!!


JOMLIKE!

0 ♥♥suratcinta♥♥:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...