Jumaat, 15 Oktober 2010

Bajet 2011

salam semua...
haip2...
hari nih 2 entry~~
tahniah lah buat diri sendiri sebab dah lama tak hupdate 
2 kali sehari..

okeyh,usah panjang lebar sebab isi entry bakal panjang
tapi tak lebar.
semua pun tahu hari ni.
pembentangan BAJET 2011 oleh PM kita kan??
so,
mm mahu lah listkan beberapa yang menarik perhatian hamba yer..:)

tema:TRANSFORMASI KE ARAH NEGARA MAJU BERPENDAPATAN TINGGI
strategi asas:
1. mendaya kembali pelaburan swasta
2. membangunkan modal insan
3. mensejahterakan hidup rakyat
4. memantapkan penyampaian perkhidmatan awam

- pembinaan hospital UIA di kuantan(boleyhlah hamba pergi lepas ni)
- program inkubator kemahiran ibu tunggal(xberapa nak paham,tapi mesti konsepnyer nak tolong ibu tunggal kan??so,hamba like2:))
- small office home office iaitu program latihan 3 bulan untuk wanita OKU:)
- cuti bersalin dari 60 hari kepada 90 hari,tapi ini tertakluk pada cuti bersalin 300 hari untuk sepanjang perkhidmatan.
- gaji posmen meningkat kepada rm1285,manakala gaji guard mencecah rm 1000++(jadi kepada posmen dan guard2 sekalian,sila lah bekerja dengan tulus dan ikhlas)
- 20 juta untuk Akademi Bola Sepak di Pahang(wahai pemain bola sepak negara +bakal2 pemain bola sepak negara,sila berjuang hingga menang!!)
- kadar tol PLUS,tidak akan dinaikkan dalam masa 5 tahun ini:)(semua orang pun senyum nih)
- bantuan kewangan rm 500 kepada penjawat awam gred 54 dan kebawah,dimasukkan disember ini.
- penghapusan duti import ke atas 300 barangan kegemaran pelancong dan rakyat Malaysia,seperti beg tangan(yang nih redmummy suka)
- 150 juta ringgit untuk rebat bayaran bil elektrik.(time kaseh kerajaan)
- kadar elaun bagi imam dinaikkan kepada rm750,dan guru kafa kepada rm800,(wuu..abah tak merasa kot,abah bilal)
- ha,lupe cukai untuk telefon bimbit juga telah dikecualikan:)

ok,itu hanya sebahagian daripada isi kandungan bajet 2011 yang disampaikan tadi,
kalau nak tahu lebih lanjut,bolehlah cari di blog sis dahlia yer:)
overall mm rase kerajaan dah memikirkan dari setiap aspek untuk bajet kali ini:)

dahlah bebel,penat!
ADIOS!!:)

p/s:jangan ade yang pelik tengok post ni kejap align left kejap center yer~~hehe:)cubaan pertama:)
p/s: semoga bajet ini dapat memberi impak positif kepada pembangunan negara:)



JOMLIKE!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...