Isnin, 14 Jun 2010

4 cara mudah buat kawan baru....

salam semua...
entry kedua untuk hari ni...
mm mahu cerite sikit tentang...
bagaimana mahu "buat" kawan...
dengan kata lain,mulakan sesi perkenalan dengan kawan baru..

ade 4 cara mudah..

1st step: senyum dan senyum dan senyum
ok..rasernyer,ini sangat berguna untuk someone yang baru masuk kerja di tempat baru ataupun kepada adik2 yang bakal masuk u tak lama lagi..boleh la try guna cara ni yer...
bile nampak orang,bagi senyuman,tapi jangan plak senyum sorang2..nanti orang hantar tanjung rambutan...

2nd step:jadi orang pertama yang bercakap
okeylah..of cos la anda yang kena mulakan kalau anda mahu "buat" kawan..
jangan duk main jeling2 manja je..
sampai bile la anda tak berawan kalau duk asyik jeling manja camtu..
awas,anda bukan dalam filem hindustan ok!!

3rd step: mesrakan lagi perbualan anda..
tapi jangan sampai orang tu jadi malas nak layan pulak...
kemukakan isu2 yang agak2 anda dan die boleh berborak sampai tak hingat dunia..
like kamu berdua dah bertahun2 kenal..

4th step: sila berhenti 
yup!!sila berhenti yer kalau agak2 orang kat sebelah tu dah merah telinga dia dengar kamu bercakap..
kang hade yang jadi kes kena baling batu sebab banyak sangat bercakap..


that's it!!
so,selamat mencuba!!!
gambar :kredit to google la..~~

JOMLIKE!

16 ♥♥suratcinta♥♥:

HUDA berkata...

hohoho~ macam neh rupenyer

[expect] the un[expect]ed

naz berkata...

saya bukan mudah berkawan :)

mAsHiMaRo berkata...

@HUDA

try la buat..insyallah menjadi~~:)

mAsHiMaRo berkata...

@naz
cuba mudahkan~~hehehe

Ery Farieha berkata...

best bila dpt kwn baru ;)

mAsHiMaRo berkata...

@Ery Farieha

heheh..best2..ramai kawan itu best!!

mR.sYaH berkata...

wah bagus nih.. tapi perkara nmbr dua mmg aku xkn pernah buat.. aku mmg xprnh mulakan perbualan sbb tu aku ssh nk berkawan.. heheh..

...sriE... berkata...

saya pemalu . mcm mne nk jdik org first brckp . haha .

mAsHiMaRo berkata...

@mR.sYaH
hahaha..kalau tak ikut step..tak dapat nak tolong dah~~haha

mAsHiMaRo berkata...

@...sriE...
anda senyum,kalau org tu friendly,die yang akn mulakan~~

sri juju berkata...

kdg dh tye . tpi diorg sume buat dekk je . 2 yg mlas 2 . kdg2 . org ckp kte smbong plak . pdhal sri pndiam ++ sgan . hmm . x tao . nk wt cmne .

mAsHiMaRo berkata...

@sri juju
emm..kadang2 kita kena buang rase sgan kita tu~~

sri juju berkata...

haha . dh buang dh . dok tbal kn muke brckp ngn kwn2 bru . tpi . . hahaha . . diorg buat xnk lyan je . cmne ? hahaaha .

mAsHiMaRo berkata...

@sri juju
ouh camtu ea,itu maknanya.orang tu taleh buat kawan..hehe:)

sri juju berkata...

hmm . mybe ,

mAsHiMaRo berkata...

@sri juju

tape sri,ade ramai lagi orang yang boleh buat kawan..
mm pun bleyh jadi kawan kamu:)

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...