Rabu, 16 Jun 2010

10 tip kreatif berjimat...

salam hari rabu..
semoga semua ceria selalu okeyh!!
jangan tension2..senyum jer tau..



okeyh..
ini entry untuk hari ni..
lambat sikit harini..
berukband tertinggal keretapi..huhuhu...

so,hari ni,mm nak share dengan anda semua tentang..

10 tips berjimat dengan kreatif..
ape itu??
jomlah kita tengok...



1. BUAT bajet untuk diri sendiri @keluarga bagi yang dah berumahtangga.
-fokus pada barang KEPERLUAN KELUARGA terlebih dahulu

2.MASAK sendiri dan KURANGKAN makan di luar
-ini dapat 2 kebaikan iaitu dapat jimat duit dan dpat eratkan hubungan kekeluargaan bila dah kecoh-kecoh ramai masak kat dapur..best woo....

3.bawa BEKAL ke pejabat.
-heh,yang nih macam agak old school sikit,tapi ok what,dapat rase masakan sendiri.
yang nak diet,boleh control minyak,lemak and so ever kan??

4.Kongsi kereta
-ha.yang ni sangat patut diamalkan terutamanya di KL,yelah,kalau semua naik kereta sendiri,makin banyak la kereta kat KL kan..makinlah jammed jalan KL...

5.Jimat air,gas dan elektrik
-yang ni semua orang pun tahu,tayah cakap banyak2 lah..

6. Tanam sayuran di sekeliling rumah
-em,yang ni my family buat,kitorang ade kebun kecik,tanam serai,tanam pisang,tanam limau purut,tanam daun kesum,tanam ubi kayu,eh banyak plak..tapi pendek kata memang untung,dapat jimat and ditanggung bersih dari racun perosak.

7.Elak bawa anak semasa bershoping.
-hehehe..ini tidaklah selalu yer..sian anak2 kalau asyik kena tinggalkan..sekali2 bawalah mereka.tapi elakkan ni sebab,kalau anak2 anda ade,segala macam benda diorang masukkan dalam troli anda tu nanti..yang pening,ANDA.

8.Beli barang secara pukal.
-untuk elak dari beli ape yang tidak terdapat dalam senarai.untuk bahan2 seperti ayam,ikan,sayur,belilah stok seminggu..

9. SURVEY dahulu
-yang ni mm penah gtau dulu kot..kalau nak beli sesuatu barang,make sure anda survey dulu untuk beberapa jenama yang ada ,then baru decide.


10.Jangan terlalu pikirkan JENAMA.
-okey,jangan pening yer,kat atas kata tengok jenama yang ni kata jangan tengok jenama.
bukan begitu yer,maksudnya,kalau anda dah bandingkan 2 jenama,then yang satu tu jenama memang dikenali lah kan yang lagi satu kurang terkenal sedikit,jangan anda fikirkan jenama tu,tengok pada harga dan kualitinya.

okeyh..dah penat dah bebel,harap2 tips ni berguna untuk semua...
KITA PENGGUNA bijak..jadi buat KEPUTUSAN dengan bijak.


JOMLIKE!

4 ♥♥suratcinta♥♥:

naz berkata...

fulamak tak semua orang mampu berfikiran sedalam dalam nya tentang jimat. ia keperluan bukan kepuasan

mAsHiMaRo berkata...

@naz
jimat dikala senang..akan membantu dikala susah

s h e e berkata...

sy nk berjimat jugak...thanx mm syg...

mAsHiMaRo berkata...

@s h e e

welcome cik aisyah syg~~:)

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...