Sabtu, 8 Mei 2010

mari memasak~~

salam semua..dah lama tak menaip..haish..
maaf yer kawan2..kebelkangan ni..
mm bz menyibukkan diri kat umah..berukband pulak cam baik sgt ngan mm..
jadi nak post entry agak susah~~tapi mm cuba gak la nak blogwalk sedaya mampu..

okeyh..jadi..esok hari ahad..9 mei 2010..sama dengan hari IBU!!
ye..semua orang ade care celebrate sendiri kan??heheh...
ade yang bagi kad,ada yang peluk cium ur mum,ade yang bagi hadiah..
belanja makan..dan macam2..meh share meh..anda semua wat pe..
nih mm nak bagi satu idea..ape kata..anda masak untuk ibu anda..hehehe...
kat sini..mm nak bagi resepi..ni nama nyer.tom yam resepi mak mm..sedap..
tayah guna perncah tau..
nih yang mm baru jer mask tengahari tadi..
resepi untuk 2 orang...
bahan untuk dikisar:
2 biji bawang merah
2 biji bawang putih
5 biji cili kecil(klau rasa nak pedas..tambh la lagi)

bahan lain:

2 helai daun limau purut
2 keping asam keping
1 biji limau nipis(diperah airnya)
2 batang serai..diketuk
ayam..ikut suka lah nak bnyak mana..
garam dan perasa secukup rase
1 bawang besar
1 tomato (dipotong dua)

cara2...

1. panaskan minyak di dalam periuk..dan tumiskan bahan2 yang telah dikisar tadi.(minyak jangan banyak ok)
2. bila bahan kisar tadi dah agak2 masak, sila masukkan 2 gelas air..ini agak2 la eh..
3. masukkan serai yang telah ditumbuk ,daun limau purut dan juga asam keping kedalam kuah tadi.
kemudian,tambahkan garam dan perasa secukup rase.
4.masukkan ayam ke dalam periuk.
5. kemudian,masukkan jus asam limau tadi.yang ini,terpulang la pada anda,kalau nak lebih masam,tambah la lagi..
6. biarkan sehingga ayam masak,dan akhir sekali,masukkan tomato dan juga hirisan bawang besar tadi.jangan biar terlalu lama,kerana tomato mudah lembik..
7. sila hidangkan bersama nasi yang sedang panas..memang bertmbah 2 kali la..
selamat mencuba!!!


ops!!terlebeyh suda..hahhaa..jangan marah ha..
yang mengetag mm..
nnati mm post ye syg..
dalam proses mendraft..
ecececceche..




JOMLIKE!

6 ♥♥suratcinta♥♥:

pRouD2byAyA♥♥♥ berkata...

mm~yaya pn suka tomyam jugak..hari2 mkn pun xpe..hehehehe:)

neway camat hr ibu tuk mm..semoga jdik mummy cool:P

mAsHiMaRo berkata...

hehhee.
mahu ka??
huhu..

mm blumjadi ibu..tak sesuai~~hehe...

pRouD2byAyA♥♥♥ berkata...

future mother lorr...bkn sekarang...hehehe

mAsHiMaRo berkata...

heheh..baiklah cik yaya~~~

Aidi-Safuan berkata...

mak aih..pekatnya kuah tomyam tuh

mAsHiMaRo berkata...

aidi----> mahukah??hahhaa...sila la cuba..lagi best dari tom yam kedai~~

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...