Rabu, 25 Ogos 2010

mahu kurus???

salam semua..
selamat hari rabu..
eh2..dah 15 ramadhan dah~~
maknanya lagi 12 hari nak balik..
ouh lama lagi!!!!

ops!!!tajuk ku apekah???
ade yang berminat???

hehehe..
bulan puasa ni cnfrm ramai yang akan kuarkan ayat ni
"heheh,puasa ni boleh la aku diet sikit"
eh2.jangan tak ngaku..
cnfrm ade la~~hehhee...
ni ade la fenomena biasa ok!!!

alkisahnya,
patutnya memang boleh membantu anda untuk diet,
tapi kalau dah time buke tu 
melantak meja penuh makanan..
memang alkisahnya..
korang g timbang berat kat shopping complex,
die cakap
"ANDA BERAT"
wakakaka...mahu tercabut biji mata korang nanti~~
kat sini mahu la hamba sharing sikit ilmu yang hamba dapat as budak sains pemakanan kan..
ni basic je la..
hambe pun baru beginner yang tak berapa nak pakar lagi..


1st korang kena tau intake kalori korang semua dalam sehari..
ini anggaran je la ea..
approximately,untuk umur 
20-39 (f) perlukan 2000 kcal
manakala 
20-39(m) perlukan 2500 kcal

okeyh yang ni yang dicadangkan tau,
tapi tak semua akan ikut yang dicadangkan tau~~
ikut keadaan dan fizikal anda..
so,untuk yang mahu kurangkan atau tambahkan 0.5 kg /week.
anda haruslah berusaha menurunkan/menambahkan kalori anda sebanyak 500 kcal..
caranya: kurangkan saiz makanan anda,kurangkan minyak dalam makanan(untuk yang nak tambah berat,sebaliknya ok)

bayangkan 0.5kg/week=2kg/month..
kan berbaloi tu,
tayah nak susah -susah korang nak makan ubat macam2..
change ur life style,
eat healthy,do physical activity,
u can choose the way u live.

heheh..orait!!!
ni basic je tau..
mungkin nak tau banyak lagi kan??
nah..
mm bagi sedikit rujukan


ok!!
dah habis..sape rase ini berinfo!!!
sila angkat tangan pastu tekan like & komen!!!wakaka..

p/s: lagu raya dah kuar kat radio,tapi kat bilik hamba dah lama dah~~~ngeh3...adios!!

JOMLIKE!

0 ♥♥suratcinta♥♥:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...