Jumaat, 19 Februari 2010

BUDU NOT BERUDU!!!!

salam....
sihat ke???hehehe..sape??kamu2 yang sedang membaca la~~~hahah..

tadi tengah2 pening tengok borang UPU 4 my bro,dating la kejap ngan enchik google....
tapi time 1st jumpa tatau nak tnya ape kat inchik google nih....
pastu...telinga tetibe terdengar la satu dikir barat yang bertajuk"BUDU"
MSN Onion Emoticons*dah ade idea...mentol nyala2 atas kepala*
hahaha...very the interesting one la dis dikir..hahaha*pling best punyer dikir:anak tupai la of course*

then terlintas la soalan utk inchik chenta hati,inchik google..
i pun tnya cik google....
i:"what is budu???boley cite tak"
g:budu adalah makanan.sila klik link yang ade...
i:hahha..thanx 4 helping...syg u lah camni..hehehe...
Onion Icon
pastu i pun curang la ngan inchik google..*tp die yang suruh tau*
i pun ngedate la ngan inchik wiki-wiki*my lecturer luv wiki-wiki*

i: mr.w,u kenal tak budu???
w:budu tu makanan yang ade kat pantai timur malaysia...made from ikan bilis...
i: sedap ke budu ni???
w: kena pandai makan,baru sedap..but 4 me,belum try belum tahu....u should try it...
i: ish...tanak la..org kate xsedap*ok..yang nih tipu...aku peminat sejati lagi tegar budu di rumah*
w: u should try it!!!!em,ok,i nk tell u someting about budu...dat make u interested to eat it....
i: really????ape die tuh??cam best jer!!!!!*teruja melampau2*
w: nak tau khasiat budu????sangat berkhasiat okey...
i: tapi orang kata busuk....
w: yup,itu kelemahannya,tapi kelebihan die banyak...meh i cite...

1.berpotensi melawan radikal bebas
2.mampu halang proses penuaan...*yay!!!itu yang kita mau*
3.cegah sakit jantung,kencing manis dan kanser pada peringkat awal
4.ade zat antibakteria untuk cegah sakit jantung,cirit birit dan bantu turunkan kolesterol darah
5.zat gizi yang lebih mudah dicerna
6.mempertingkatkan iq*dat's why org kelantan ramai yang merantau untuk belajar*
7.penyumbang vitamin B yang baik.
8.sumber dietary fiber yang baik..
dan banyak lagi*tak larat nak tulis*

kelemahan:
1.bau yang kuat
2.tinggi asid urik*tak sesuai untuk pesakit gout*

hahaha......tu lah hasilnya i dating ngan inchik wiki2...thanx u mr.w...

lepas nih mesti ramai mek2 kelate dan mat2 kelate like my belog kan???*ces perasan!!!!*
hehehe...i like BUDU,i love BUDU,i eat BUDU
hehehe....dats all yang nak dikongsi setakat nih....
selamat malam semua

p/s: malam ni makan nasi ngan ikan singgang + budu=SODAPPPPP!!!!!!!Onion IconsMSN Onion Emoticons
n to inchik ijam..kamu kena belajar makan budu la pasni eh...luv u!!*ces!!!sempat ag tu*


JOMLIKE!

8 ♥♥suratcinta♥♥:

Mknace berkata...

:) :) :)
suka budu jugak

HaiDa HiDa berkata...

sedapnyeee menu.. kalu dah mengadap menu mcm tu, satu periuk pn blh abis sorank2.. hehehee.. i like BUDU too..

pak long berkata...

salam...
ambo memey suka budu...cicah ikan bakar tawar....

Dak Wan® berkata...

Budu nak makan kena masak dulu ke tak?

moshimoshi berkata...

mknace-----> huhuhu..i like!!!mari menggemari budu..yay!!!

moshimoshi berkata...

haida----> tu lah..mkn nasi banjir..pastu gaul ngan budu!!wah2..delicious!!!!

moshimoshi berkata...

pak long-----> aduh..tergoda sungguh...budu oh budu!!!

moshimoshi berkata...

dak wan----> budu tayah masak la..
cuba la try mkn..g cari kedai sajian pntai timur..mesti ade!!

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...